Skip navigation MENU

De Schotse Hooglanden: een ruige wildernis

De enorme Schotse Hooglanden (In Gaelic: A’ Ghàidhealtachd – De plaats van de Gaels) zijn één van de laatste grote wildernissen van Europa.

Het gebied is een paradijs voor bezoekers die het gejaagde leven willen ontvluchten en zich willen overgeven aan de adembenemende vergezichten. De Hooglanden worden gekenmerkt door ruige bergen, diepe lochs, idyllische eilandjes en een lange, verlaten kustlijn.

Ontdek de Schotse Hooglanden met een rondreis!
Boek vakantie

Het gebied vind je ten noorden en ten westen van de Highland Boundary Fault, hoewel de exacte grenzen van het gebied niet duidelijk omschreven zijn, met name in het oosten. De Great Glen verdeelt het Grampian gebergte in het zuidoosten van de Northwest Highlands.

schotse hooglanden

De ruige bergen, diepe meren en valleien van de Schotse Hooglanden ademen een heel romantische sfeer. En doordat het weer snel kan omslaan, heeft het gebied ook wel een mystiek tintje. Zon, donkere schaduwen, groene heuvels en witte sneeuw zorgen voor een heel sprankelende sfeer die uniek is voor de Schotse Hooglanden. Om deze redenen zijn de Highlands een must-see voor je rondreis door Schotland.

Voorbereiden op je reis

Vanwege het sterk wisselende weer doe je er goed aan om warme, waterafstotende kleding mee te nemen. In de zomer kan luchtige kleding met lange mouwen een uitkomst zijn. Ben je van plan om veel te wandelen? Behandel dan je wandelschoenen met een waterafstotend middel.

Als je gaat backpacken heb je een slaapzak, laken en hoofdkussen nodig om te overnachten in de jeugdhotels van Scottish Youth Hostel Association (SYHA). Neem voor de veiligheid een cijferslot mee, als je je bagage voor langere tijd achterlaat. Andere handige hulpmiddelen zijn een alarmklok, adapter voor het stroomnet, een landkaart, zaklamp, zakmes en kompas.

Geschiedenis van de Highlands

Vroeger werden de Hooglanden bewoond door ‘clans’. In die tijd waren er veel gevechten onderling en werd er veel bloed vergoten. Zo werd in 1692 een bloedbad aangericht in Glen Coe, toen de soldaten van de Engelse kapitein Robert Campbell midden in de nacht 37 mannen en tientallen vrouwen en kinderen vermoordden. De reden was dat Alasdair MacIain, leider van de Glencoe MacDonalds geen trouw had gezworen aan koning Willem III. Talloze boeken en films zijn geïnspireerd door deze turbulente geschiedenis.

Ontdek de Schotse Hooglanden met een rondreis!
Boek vakantie

Bezienswaardigheden van de Highlands

Inverness
De stad Inverness is gebouwd rond het Inverness Castle. In de stad vind je het Inverness Museum en een kunstgalerij met exposities over de culturele rijkdom van de stad en over de gehele geschiedenis van de Schotse Hooglanden. Ook de 19e-eeuwse kathedraal van Saint Andrew aan de oever van de rivier de Ness is absoluut een bezoek waard!

Culloden
Op 16 april 1746 was Culloden een bloederig slagveld. Tegenwoordig vind je er een modern bezoekerscentrum met zeer realistische 360-graden beelden uit die tijd. De indrukwekkende beelden geven een goed beeld van de slag bij Culloden.

Cawdor Castle
Cawdor Castle ligt vlakbij Culloden. Het kasteel is bekend geworden door ‘Macbeth’ van Shakespeare. Het is een prachtige plek met een enorme verzameling literatuur van Shakespeare en mooie antieke meubels.

Bevolking

Het gebied is zeer dun bevolkt, met veel bergketens en ook de hoogste top van het Verenigd Koninkrijk: De Ben Nevis. De gemiddelde bevolkingsdichtheid in de Hooglanden is zelfs lager dan die van Zweden of Noorwegen! De bestuurlijke overheid van de ‘Highlands’ bevindt zich in Inverness.

Gebieden in de Schotse Hooglanden

Ontdek de Schotse Hooglanden met een rondreis!
Boek vakantie