Skip navigation MENU

Reisverslag Schotse Hooglanden

Allereerst bezoek ik een van de bekendste bezienswaardigheden van Schotland: Het meer van Loch Ness. Ik heb ervoor gekozen om met een camper te reizen, want in het hoogseizoen is het erg lastig om accommodatie te vinden. Met een camper ben je altijd voorzien van een bed en het mooie van Schotland is dat je op veel plekken mag wildkamperen.

Urquhart Castle

urquhart castleNaast de verbluffend mooie natuur heeft Schotland een rijke historie en dat komt onder andere tot uiting in het grote aantal kastelen dat je verspreid over het land kunt vinden. Een van de mooiste kastelen van Schotland ligt bij het meer van Loch Ness: Urquhart Castle. In de eerste plaats is de ligging fenomenaal. Ooit was dit 13e eeuwse kasteel een van de grootste van Schotland en het is het strijdtoneel geweest van vele bloedige gevechten tussen de Engelsen en de Schotten. Het kasteel veel verschillende malen in Engelse handen en werd daarmee het symbool van de Schotse worsteling naar onafhankelijkheid.

Meer van Loch Ness

Zoals gezegd is Urquhart Castle gelegen aan het meer van Loch Ness. Volgens de overlevering zou er zich een groot monster in het water bevinden. Het meer van Loch Ness is gemiddeld 30 meter diep en dat is twee keer zo diep als de Noordzee! Door de grootte en diepte bevat Loch Ness meer water dan alle andere meren van Schotland bij elkaar.

‘Nessie’, zoals de lokale bevolking het monster noemt, zou voor het eerst gezien zijn door een priester die in de 6e eeuw een wandeling langs het meer maakte. Dat bleek het begin van de eeuwenlange mythe. Zelfs vandaag de dag worden er nog bootexcursies over het meer georganiseerd.

Cairngorms National Park

Ik laat Loch Ness en al haar mysterie achter me en vertrek naar het Cairngorms National Park, een hooggelegen bergmassief met het grootste aaneengesloten natuurgebied van het Verenigd Koninkrijk. Op een paar kleine dorpen na is het hier een en al natuurschoon wat je tegenkomt. Dit is de reden waarom de meeste mensen naar Schotland komen: Rust, ruimte en prachtige vergezichten.

Reizen met een camper

Als de zon eindelijk gaat zakken is het tijd om op zoek te gaan naar een mooie plek om de camper te parkeren. Je wilt tenslotte wel van een mooi uitzicht kunnen genieten als je de volgende dag wakker wordt. Het reizen met een camper draagt in hoge mate bij aan een gevoel van vrijheid tijdens je vakantie. Je kunt gaan en staan waar je wilt, je zoekt vanzelf de mooiste plekken op én je hebt een bed en een douche bij je.