Skip navigation MENU

Eiland Lewis - Eilean Leòdhas

Lewis is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Buiten-Hebriden, met meer dan 8000 inwoners in de haven van Stornoway. Er is een overvloed aan wereldberoemde, archeologische opgravingen, met de ‘Callanish Stones,’ het Neolithicum (dat van vóór de Egyptische piramiden dateert) de Pictische Carloway Broch (ronde huis), de Noorse molen en nog veel meer. Dit kan allemaal bezocht worden als dagtrip, die je start vanuit Stornoway.

Aan de westkust van het eiland Lewis ervaar je de volledige impact van de Noord-Atlantische Oceaan, die één van de meest consistente brandingen in Europa vormt. Het hele landschap van het eiland leent zich uitstekend voor avontuur, met grote kliffen waar je kunt abseilen en eilanden met baaien die je per kajak of boot kunt verkennen.

Geschiedenis van Lewis

Lewis werd lange tijd overheerst door de Vikingen en die Noorse invloeden zie je nog steeds terug in de namen, zoals Uig (wat in het Noors ‘baai’ betekent). In 1266 werden de Noren opgevolgd door de Macleods, die hun wortels in IJsland zouden hebben. Later namen de Mackenzies het eiland over. Zij verkochten het op hun beurt in 1844 aan Sir James Matheson, die de infrastructuur en industrie van het eiland verbeterde.

Stornoway (Steòrnabhagh)

De vissershaven van Stornoway is het commerciële centrum van het eiland. Het aanzicht van de plaats is niet echt mooi te noemen, want die wordt gedomineerd door de olie industrie.