De ring van Brodgar

Rondreis Orkney eilanden

Archipel ten noorden van het vaste land

De Orkney-eilanden zijn een archipel ten noorden van Schotland, behorend tot Schotland. De archipel bestaat uit ongeveer 70 eilanden, waarvan er ongeveer 20 bewoond zijn. De belangrijkste eilanden zijn Mainland, Sanday, Stronsay, Westray en Hoy. De Orkney-eilanden zijn beroemd om hun historische bezienswaardigheden, waaronder de 5000 jaar oude grafheuvels van Skara Brae, de Ring van Brodgar en de Stenen van Stenness. Ze zijn ook een populair vakantiebestemming vanwege hun prachtige natuur, met lange, witte zandstranden, kliffen, moerassen en heuvels.

Archipel bestaande uit 70 eilanden Geliefd vanwege de diversiteit aan natuur

De vijf bekendste eilanden van de Orkney-eilanden

Hoy: Dit is het tweede grootste eiland van de Orkney-eilanden en heeft prachtige kliffen en een prachtig landschap. Op het eiland bevinden zich ook enkele belangrijke historische bezienswaardigheden, zoals de Scapa Flow-kathedraal en de Hoysand Head Lighthouse.

Mainland: Dit is het grootste eiland van de Orkney-eilanden en het thuisbasis van de hoofdstad Kirkwall. Mainland heeft een rijke historie en is bekend om zijn prachtige kastelen, kathedralen en historische monumenten.

Sanday: Dit eiland is bekend om zijn prachtige stranden en is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar rust en ontspanning. Sanday is ook de thuisbasis van enkele belangrijke historische bezienswaardigheden, zoals het Quoygrew-kapel.

Westray: Dit eiland is bekend om zijn prachtige stranden en is een populaire bestemming voor vogelaars en natuurliefhebbers. Westray is ook de thuisbasis van enkele belangrijke historische bezienswaardigheden, zoals de Noltland Castle.

Rousay: Dit eiland is bekend om zijn rijke archeologische erfgoed en is de thuisbasis van enkele belangrijke historische bezienswaardigheden, zoals de Midhowe Chambered Cairn en de Blackhammer Cairn. Rousay is ook een populaire bestemming voor vogelaars en natuurliefhebbers vanwege zijn prachtige natuur.

Top 3 rondreizen naar de Orkney eilanden

Hoe bereik je de Orkney-eilanden?

  • Met de boot: Er zijn twee veerdiensten die de Orkney-eilanden verbinden met het vasteland van Schotland. De ene vertrekt vanuit John O’Groats en de andere vanuit Scrabster. Beide veerdiensten duren ongeveer twee uur.
  • Met het vliegtuig: Er zijn vluchten vanuit Edinburgh, Glasgow en Inverness naar Kirkwall, de hoofdstad van de Orkney-eilanden. De vlucht duurt ongeveer een uur.
  • Met de auto: Als je vanuit het vasteland van Schotland naar de Orkney-eilanden wilt rijden, kun je de veerboot nemen vanuit John O’Groats of Scrabster. Je kunt ook de veerboot nemen vanuit Stromness op Mainland naar Scrabster in Caithness.
  • Met de bus: Er zijn regelmatige busdiensten vanuit het vasteland van Schotland naar de Orkney-eilanden, met vertrek vanuit Inverness, Wick en Thurso. De busreis duurt ongeveer vijf uur.

Geschiedenis van de Orkney-eilanden

Er is geen specifiek moment waarop de Orkney-eilanden zijn ontstaan, omdat ze geleidelijk zijn gevormd door geologische processen. De eilanden zijn gevormd door het afzetten van sedimenten in de Noordzee en het omhoog komen van de landmassa door tektonische activiteit.

Er zijn echter wel bewijzen van mensen die al meer dan 8000 jaar geleden op de Orkney-eilanden woonden. Er zijn talloze historische bezienswaardigheden op de eilanden, waaronder grafheuvels, stenen cirkels en nederzettingen, die dateren uit de Neolithicum-tijd. Dit betekent dat de Orkney-eilanden al meer dan 5000 jaar bewoond zijn.

Daarnaast zijn de Orkney-eilanden ook rijk aan historische bezienswaardigheden uit de tijd van de Vikingen, die vanaf de 8e eeuw op de eilanden koloniseerden. Er zijn talloze archeologische vindplaatsen op de eilanden die getuigen van de rijke geschiedenis van de Orkney-eilanden.

Hotspots op de Orkney-eilanden

De 20 bewoonde eilanden bieden gezamenlijk tal val bewonderingswaardige hotspots. Gezien de ontzettend lange periode dat de eilanden al bewoond zijn, geeft te kennen dat er tal van historische monumenten zijn te bezichtigen.

Tweede wereldoorlog

De Orkney-eilanden waren ontzettend belangrijk tijdens de tweede wereldoorlog en daardoor staan er nog tal van bezienswaardigheden overeind om te aanschouwen. Zo mag je de Scapa Flow niet missen. Dit is een natuurlijke haven op de Orkney-eilanden die tijdens beide wereldoorlogen een belangrijke rol heeft gespeeld. Er zijn talloze scheepswrakken te vinden in deze haven, waaronder het beroemde schip German Fleet.

De Italian Chapel is een kapel op de Orkney-eilanden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Italiaanse krijgsgevangenen is gebouwd. De kapel is een indrukwekkende getuigenis van menselijkheid en hoop tijdens een donkere periode.

Altaar in het Italiaanse Kapel in Orkney

Skara Brae

De Neolithicum-tijd, ook wel de Nieuwe Steentijd genoemd, was een periode in de geschiedenis van de mensheid. In Europa vond de Neolithicum-tijd plaats van ongeveer 4000 tot 2000 v.Chr. Tijdens deze periode ontstonden er talloze indrukwekkende Neolithicum-monumenten, waaronder grafheuvels, stenen cirkels en nederzettingen. Zo is Skara Brae een indrukwekkende nederzetting uit de Neolithicum-tijd, die ongeveer 5000 jaar oud is. De nederzetting bestaat uit tien huizen die op een natuurlijke manier in de heuvel zijn uitgehakt.

Skara Brae

Ring van Brodgar

Ook niet te missen is de Ring van Brodgar, een reusachtige stenen cirkel die dateert uit de Neolithicum-tijd en die een belangrijke archeologische vindplaats is. De cirkel is ongeveer 104 meter in diameter en bestaat uit 27 enorme stenen. Mocht je dit soort bezienswaardigheden interessant vinden, breng dan ook een bezoek aan de Stenen van Stenness. Dit is een andere indrukwekkende Neolithicum-monument op de Orkney-eilanden. De stenen van Stenness zijn vier enorme stenen die een cirkel vormen.

Ring van Brodgar - Orkney

Historie met alcohol

De Schotten zijn groots liefhebber van diverse alcoholische versnaperingen en produceren deze graag zelf. Zo heb je de Orkney Brewery, Orkney Distillery en de Orkney Wine Company. Alle drie geven ze al redelijk te kennen waarvoor je terecht kan. Bier, whisky en wijn worden volop geproduceerd op de Orkney-eilanden en de producenten laten dit met volle trots aan je zien. Ook voor de niet drinkers is het alsnog een leuke ervaring, omdat alles op traditionele wijze wordt gefabriceerd.

Fusten in de lokale distilleerderij
Rondreis Schotland - © 2024