Skip navigation MENU

Steden van Schotland

Steden van Schotland bezoeken? Welke steden mag je absoluut niet missen en welke kun je overslaan als je beperkt de tijd hebt? Onderstaande informatie en links helpen je bij het maken van een keuze!

Schotland heeft zeven officiële steden, waarvan Glasgow veruit de grootste is. Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en Aberdeen en Dundee zijn de derde en vierde stad van Schotland. De steden van Schotland hebben een rijke geschiedenis en de invloeden van verschillende culturen zijn zichtbaar in de vele musea en mooie gebouwen. Klik op de onderstaande links voor meer informatie over de steden van Schotland.

Vakantiebestemming gevonden? Boek direct je stedentrip!
Reisorganisaties

Landkaart Schotland

Steden van Schotland

Aberdeen is de op drie na grootste stad van Schotland. De stad is gelegen aan de monding van de rivier Dee, en staat bekend om zijn graniet-steengroeven, zijn visserij en de haven. Aberdeen staat ook bekend als de olie hoofdstad van Europa vanwege de grote hoeveelheid ruwe olie die is gevonden in de Noordzee. Meer over Aberdeen.

Dundee is een zeer oude nederzetting. Dat zie je terug aan de oude Pictische ruïnes die nog steeds buiten de stad te zien zijn. In 1309 werd Robert the Bruce in Dundee uitgeroepen tot koning van de Schotten. Meer over Dundee.

Edinburgh is vernoemd naar Koning Edwin van het oude Noord-Umbria en het is erkend als de hoofdstad van Schotland sinds de vijftiende eeuw. Edinburgh is door de eeuwen heen symbool geworden van vooruitgang in Schotland. De stad heeft een schitterende architectuur. Lees verder over Edinburgh.

Glasgow werd gesticht in de zesde eeuw na Christus door Saint Mungo, een christelijke missionaris. Hij bouwde een kerk op de plaats waar de huidige Glasgow kathedraal staat. Daarvoor werd het gebied bewoond door Picten, Kelten en later door de Romeinen. De Romeinen bouwden buitenposten en de beroemde muur van Antonius om de Picten buiten de grenzen te houden. Meer over Glasgow.

Vakantiebestemming gevonden? Boek direct je stedentrip!
Reisorganisaties

Inverness is gelegen in het Noord-Oosten van Schotland aan de monding van de rivier de Ness. Inverness is vrij oud en heeft vele bezienswaardigheden. Het is als enige stad in de Hooglanden een prima vertrekpunt om de Schotse Hooglanden te verkennen. Meer over Inverness.

Perth ligt rustig aan de oevers van de rivier de Tay in de Schotse laaglanden. Het heeft twee grote openbare parken met daar omheen gebouwen en huizen opgetrokken in een schitterende bouwstijl. In Perth kun je ook prima terecht voor winkels, theater en kunstgalerijen. Lees verder over Perth.

Stirling is een tijdloze stad in het centrum van Schotland. Stirling is gevuld met gratie en pracht, hoewel het pas in 2002 werd uitgeroepen tot stad.

Populaire stedentrips

Enthousiast? Bekijk de populairste reisaanbiedingen!