Skip navigation MENU

Dundee in Schotland

dundeeDundee ligt in Noord-Oost Schotland en het is de op vier na grootste stad van Schotland. De stad is net iets meer dan 800 jaar oud. Dundee ligt aan de noordelijke oever van de Firth of Tay, die uitmondt in de Noordzee.

Reisafstanden Dundee

  • 30 minuten ten oosten van Perth
  • 1 uur 15 ten zuiden van Aberdeen
  • 1 uur 30 ten noorden van Edinburgh
  • 2 uur ten noordoosten van Glasgow

Vakantiebestemming gevonden? Boek direct je stedentrip!
Reisorganisaties

Dundee: jam, jute en journalistiek

Dundee is van oudsher beroemd om de drie J’s: jute, jam en journalistiek.

Jute – Schepen beladen met jute uit het Indiase subcontinent arriveerden vroeger in Dundee, waar de jute verwerkt werd in de vele jute molens rond de stad. Door deze jute fabrieken was er veel werkgelegendheid in Dundee, wat immigranten aantrok. De laatste textielfabriek is echter in 2001 gesloten. Veel van de oude jute-fabrieksgebouwen zijn nu omgebouwd tot appartementen en kantoren.

Jam – Dundee is beroemd om zijn jam en het is de oorspronkelijke thuisbasis van ‘Marmalade’. De boerderijen rond Dundee verbouwden bessen. Deze werden gebruikt om jam te maken. Ook de Keillor Sweet Factory was beroemd om zijn zoetigheden, maar die is nu stilgelegd.

Journalistiek – Dundee is de thuisbasis van de beroemde Dandy en Beano comics. DC Thomson is de uitgever van vele typische Dundee-titels.

Plattegrond Dundee