Skip navigation MENU

Geschiedenis van Schotland

Schotland heeft een rijke en kleurrijke geschiedenis. De eerste tekenen van beschaving, steencirkels die gevonden zijn op de Schotse eilanden, zijn al 5.000 jaar oud. De geschiedenis van Schotland draait om helden, schurken, gevallen vorsten, bloedige gevechten en adembenemende kastelen.

Enthousiast? Boek direct je vakantie naar Schotland! Reisorganisaties

Vanaf de eerste eeuw na Christus wordt er in geschiedenisboeken gerefereerd aan Schotland. Die geschiedenis begint bij de invasie van de Romeinen in Groot Brittanie. Het Romeinse rijk drong door tot aan de muur van Antonius. Ten noorden van deze muur begon het rijk der Picten (De Latijnse term ‘picti’ betekent ‘beschilderden’.)

vlag van schotlandPas in de 9e eeuw na Christus hield het rijk der Picten op te bestaan. Het waren niet de Romeinen maar herhaalde aanvallen van Vikingen, die de Picten dwongen om een verbond te sluiten met de Scoti. Om weerstand te bieden tegen de Vikingen vormden ze samen het Koninkrijk van Schotland. Het koninkrijk van Schotland werd verenigd onder de eerste koning Kenneth MacAlpin.