Skip navigation MENU

Het Romeinse Rijk in Schotland

muur van antoninusDe Romeinse invasie van Groot-Brittannië begon in 43 na Christus. Dit leidde tot de oprichting van de Romeinse provincie Britannia in het zuiden. In het jaar 71 startte de Romeinse gouverneur Quintus Petillius Cerialis een invasie van het gebied dat we nu als Schotland kennen. In 78 na Christus werd Gnaeus Julius Agricola aangezet tot gouverneur van Groot-Brittannië. Na zijn overwinning op de noordelijke stammen te Mons Graupius , liet hij een reeks forten en torens bouwend langs de Gask Ridge. Dit vormde de grens tussen de Lowlands en Highlands; waarschijnlijk de eerste grens van Schotland. Uiteindelijk bouwden de Romeinen een vesting van kust tot kust: De vermaarde Muur van Hadrianus.

Muur van Antoninus

Rond 141 namen de Romeinen het zuiden van Schotland in bezit en bouwden ze de Muur van Antoninus. Het was het grootste bouwwerk van de Romeinen in Schotland. De muur van Antoninus is een met zoden bedekte muur van 6 meter hoog en gemaakt van turf. De Romeinen verwerkten er 19 forten in en verlengden het bouwwerk tot  60 km. Het kostte ze 12 jaar om de Muur van Antoninus  op te bouwen, maar het werd al in 160 onder de voet gelopen. De Romeinen trokken zich terug achter de Muur van Hadrianus.

Tot vier maal toe hebben de Romeinen geprobeerd om Schotland te veroveren. Ze drongen diep door in het land, maar zakten steeds weer terug tot de Muur van Hadrianus. Dit zou de grens blijven tot de val van het Romeinse rijk in de 5e eeuw.