Skip navigation MENU

Klimaat van Schotland

Het klimaat van Schotland is relatief nat en koel. Het wordt beïnvloed door de zogenaamde Noord-Atlantische stroom: Een warme zeestroming uit het Caribisch gebied die de Schotse kust ijsvrij houdt in de winter. Schotland heeft een zeeklimaat, zonder extreme variaties of uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals tornado’s, droogte of grote schaal overstromingen.

In het algemeen kun je stellen dat mei en september de warmste maanden zijn, met een gemiddelde temperatuur van 18-19 graden Celsius. Dit zijn vaak ook de droogste maanden van het jaar.

Bedenk wel dat het weer in korte tijd fors kan veranderen, wat het voorspellen van het weer in Schotland ingewikkeld maakt. Er is zelfs een Schots gezegde dat het goed samenvat:

Bevalt het weer je niet? Wacht dan 20 minuten.

De oostkust lijkt wat meer een landklimaat te hebben. Oost-Schotland biedt daarom droger weer en is zonniger in de zomer, kouder in de winter.

Boek je droomvakantie naar SchotlandReisorganisaties
gemiddelde-temperaturen-schotland

Gemiddelde temperaturen in Schotland. Op klikken voor groot

 

Zonneschijn

Door de lagedrukgebieden van de Atlantische Oceaan en het heuvelachtige karakter van het landschap, is er vergeleken met Engeland wat minder zon in Schotland. Hoewel sommige gieden zoals Fife, Angus, de Lothians, Dumfries, Ayrshire en Galloway meer dan 1400 zonuren per jaar krijgen, krijgen de koudste delen van Schotland met de meer bergachtige gebieden slechts 1100 uren zon per jaar. Deze cijfers zijn het hoogst in de maanden mei en juni en het laagste in december. De hoge breedtegraad van Schotland betekent dat de winterdagen erg kort zijn, maar in de zomer kun je genieten van een zeer uitgebreide schemering. Op de langste dag is er zelf geen volledige duisternis in Noord Schotland!

Regenval

Er wordt vaak gedacht dat Schotland veel regenval heeft, maar dit verschilt erg per gied. Zo valt er gemiddeld 3000mm per jaar in de westelijke Highlands en 800 mm aan de oostkust; dit benaderd Nederlandse hoeveelheden. De natste delen van Schotland te ervaren een gemiddelde van 250 dagen regen per jaar, terwijl de droogste delen alleen ervaren een gemiddelde van ongeveer 150 dagen regen per jaar.

Temperatuur

Januari en februari zijn over het algemeen de koudste maanden van het jaar, met overdag maximum temperaturen van gemiddeld 5 ° tot 7 ° C. Juli en augustus zijn normaal gesproken de warmste maanden in Schotland, met temperaturen van gemiddeld 19 ° C. De temperaturen in Schotland zijn over het algemeen een paar graden koeler dan in Engeland vanwege het heuvelachtige landschap en koele lucht van de Atlantische oceaan.

Gemiddelde temperatuur per maand

janfebmaartaprilmeijunijuliaugsepoktnovdec
minimum6681014161918161286
maximum2234710121210742

Populaire reizen door Schotland

Enthousiast? Bekijk de populairste reisaanbiedingen!