Zonnig Schotland

Beste reistijd om Schotland te bezoeken

De beste reistijd uitgelegd

Schotland kent veel mooie plekken die zeker het bezoeken waard zijn. Je kunt genieten van de prachtige natuur waar je de mooiste foto’s kunt maken. Het is dan wel fijn als je kunt wandelen en de natuur in je op kunt nemen zonder volledig nat te regenen. Schotland staat immers bekend om de grote hoeveelheid neerslag. Uiteraard kun je Schotland om meerdere redenen bezoeken, van een natuurvakantie tot stedentrip. In dit artikel vind je dan ook de beste reistijden voor Schotland per activiteit!

De beste maanden om naar Schotland af te reizen voor een goede wandeling is in de maanden juni, juli en augustus. In deze maanden is de kans op neerslag het kleinst.

Bezoek Schotland voor het beste weer in de zomermaanden

De beste maanden om naar Schotland af te reizen voor een goede wandeling is in de maanden juni, juli en augustus. In deze maanden is de kans op neerslag het kleinst. Dit zijn overigens wel de drukste maanden. Wil je dus bekende bezienswaardigheden bezoeken? Dan kan het zijn dat het erg druk is. Hierdoor kan het lastiger zijn om te parkeren wanneer je een auto hebt gehuurd of dat je lang in de rij staat voordat je ergens naar binnen gaat. Voor sommige is dit geen probleem, voor andere wel. Kijk dus wat voor jou van belang is en pas daar de datum van de reis op aan. In de maanden juni, juli en augustus zal de temperatuur rond de 17 graden liggen, afhankelijk van de stad in Schotland. Zo kan het iets kouder zijn op de eilanden.

Beste reistijd Schotland qua drukte

Wanneer je in alle rust door Schotland wilt reizen kun je een vlucht boeken buiten het hoogseizoen. In die tijd is het minder druk waardoor je op je gemak kunt genieten van de natuur en al het moois dat Schotland te bieden heeft. Wanneer je een tour boekt voor een wandeling, een kasteel of een museum krijg je meer tijd en aandacht waardoor je alles te weten komt over de geschiedenis. Wanneer je de drukte juist wel gezellig vind kun je in het hoogseizoen afreizen naar Schotland. De prijzen voor vliegtickets en hotels kunnen in die periode wel wat hoger uitvallen.

Beste reistijd Schotland gebaseerd op activiteiten

Sommige mensen gaan specifiek op vakantie om te genieten van de zon. In dat geval kun je in de maanden juni, juli en augustus naar Schotland gaan. Zo heb je de meeste kans om een heerlijke wandeling te maken met een aangename temperatuur en een lekker zonnetje. Houd er wel rekening mee dat Schotland bekend staat om zijn wisselvallige weer. Wanneer je juist Schotland in prachtige herfstkleuren wilt bewonderen kun je later in het jaar naar Schotland.

De kans op neerslag en koudere temperaturen is wel groter, maar het levert een prachtig plaatje op. Zo zie je de landschappen en de natuur van Schotland in de mooiste kleuren. Wanneer je dus gaat wandelen, bergen gaat beklimmen of gaat kamperen in de Highlands is het aan te raden om te kiezen voor maanden waarop er weinig neerslag valt of wanneer je weinig last hebt van muggen. Ook komen sommige zeevogels en andere dieren vaker tevoorschijn in bepaalde maanden wanneer het broedseizoen is begonnen. Zo kun je papegaaiduikers, dolfijnen, otters of rode Wouwen bewonderen.

Beste reistijd om dieren te spotten

Wanneer je specifiek naar Schotland gaat voor de natuur en de dieren kun je rekening houden met de maanden waarop je vertrekt. Wil je graag dolfijnen en walvissen zien? Dan kun je in de zomer tot de herfstmaanden naar Schotland. Dolfijnen zie je voornamelijk in de zomermaanden. Hier kun je ze zien jagen op vis en diverse boottochten doen. Ook walvissen kun je in het water zien evenals zeearenden en otters.

Een wandeltocht door de Schotse hooglanden

In Schotland kun je de mooiste plekjes vinden. Uitgestrekte velden met lochs, hooglanders, bergen, kliffen en ongerepte natuur. Je kunt hier bergen beklimmen of een trektocht maken door de Schotse hooglanden. Hier mag je kamperen, zolang je jouw spullen weer netjes opruimt. Sommige trekken een aantal dagen uit om de tocht door de Schotse hooglanden af te maken. Wanneer je naar de Schotse hooglanden gaat zijn de lente of de herfst de beste maanden. Hierin heb je weinig kans op muggen die kunnen zorgen voor een ware plaag in de hooglanden. Daarnaast is de temperatuur mild wat prettig is tijdens de wandeling.

De beste tijd voor een stedentrip

Schotland is een prima bestemming voor een stedentrip. Zo kun je een aantal dagen naar Edinburg of Glasgow. Vanaf die locatie kun je een dagtour boeken naar andere plekken in Schotland. Ook hierbij geld dat het in de maanden juni, juli en augustus wat drukker kan zijn in verband met het hoogseizoen. Houd rekening met langere wachttijden en drukkere winkelstraten. Wanneer je naar Schotland gaat is het verstandig om kleding mee te nemen voor een wisselvallig klimaat. Zo kan het de ene dag lekker warm zijn met zon en de volgende dag kan het de hele dag regenen. In het hoogseizoen is de kans op regen wel aanzienlijk kleiner en liggen de temperaturen wat hoger.

In deze maanden liggen de kosten hoger

In juni, juli en augustus liggen de prijzen voor hotels en appartementen aanzienlijk hoger dan in de andere maanden. Dit zijn dan ook populaire maanden waarin Schotland volop wordt bezocht. De maanden mei en september zijn wat rustiger en ook de prijzen liggen dan wat lager. De kans op neerslag is in die periode wel iets groter maar je kunt zeker besparen op je vakantie. Ook kunnen de prijzen van vliegtickets in het hoogseizoen hoger liggen dan in de maanden daaromheen.

Rondreis Schotland - © 2024