Uyea Shetland Eilanden

Rondreis naar de Shetlandeilanden

De noordelijkst gelegen eilanden van Schotland

Tijdens je bezoek aan Schotland kun je ook langsgaan bij de Shetlandeilanden. Deze eilanden liggen ten noordoosten van Schotland. 15 van de 100 eilanden zijn bewoond waarbij het belangrijkste eiland ‘Mainland’ is met bijna 18.000 inwoners!

De Shetland eilanden worden gevorm door 100+ eilandjes Het bekendste eiland is Mainland
voigt travel klein logo
OAD reizen
De Jong Intra
house of britain groot logo
TUI
style in travel

Waarom de Shetlandeilanden bezoeken?

De eilanden staan bekend om hun prachtige natuur en de grote kolonies zeevogels. Zo vind je er papegaaiduikers en stormvogels. De eilanden liggen meer richting Noorwegen dan Schotland en hebben adembenemende landschappen die je vrijwel nergens anders tegenkomt. Op deze eilanden kun je prachtige wandelingen maken en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Top 3 rondreizen naar de Shetlandeilanden

Overvaren naar de Shetlandeilanden

Wanneer je in Schotland bent kun je vanaf daar overvaren naar de Shetlandeilanden. Vanaf Aberdeen kun je rechtstreeks naar Lerwick varen waarbij er tussendoor een stop wordt gemaakt bij de Orkney eilanden. Lerwick is de hoofdstad van de Shetlandeilanden. Vanaf Orkney eilanden kunnen passagiers weer op de boot stappen om vervolgens de tocht te hervatten. De boottocht neemt 12,5 uur in beslag waardoor het qua tijd het beste is om deze boot ’s nachts te nemen. Wanneer je een hut boekt op de boot kun je hier overnachten. Je kunt er ook voor kiezen om op te stappen bij de Orkney eilanden. De boottocht duurt dan 7 uur en 45 minuten voor je op de Shetlandeilanden bent.

Bezienswaardigheden op de eilanden

Op de eilanden vind je ontzettend veel natuur. Wanneer je houdt van stranden kun je terecht bij een van de mooiste plekjes, namelijk: Spiggie Beach. Dit strand is gelegen langs de westkust van Mainland. Op dit strand vind je prachtige kliffen en een mooi uitzicht. Het is hier vaak erg rustig waardoor je volop kunt genieten van de natuur. Een ander strand op de eilanden is het St Ninians Island. Vanaf Lerwick is het 30 minuten met de auto rijden om deze plek te bezoeken. Je vindt hier een ‘landtong’ die beide eilanden met elkaar verbindt. Hier vind je de mooiste plekjes en uitgestrekte natuur wat bijna tropisch aandoet. Zeker een bezoekje waard. Je kunt urenlang rondlopen op deze plaatsen. Neem vooral voldoende eten en drinken mee en zorg voor regenkleding en comfortabele schoenen.

Spiggie Beach op de Shetlandeilanden Spiggie Beach op de Shetlandeilanden
Papegaaiduikers Schotland Papegaaiduikers Schotland

Dé plek om papegaaiduikers te spotten

Noss Island is een van de beste plekken om papegaaiduikers te spotten. Voor in de lente en zomermaanden heb je de meeste kans om deze vogels te spotten. Het mooie aan Noss Island is dat dit een natuurreservaat is. Na oneindig lange rotsen met diverse zeevogels is het duidelijk waarom. Vanuit Lerwick gaat er een ferry naar Bressay. Vanaf Bressay kun je lopend, met de fiets of met de auto naar Noss Island gaan. Hier kun je een prachtig wandeling maken of lekker picknicken terwijl je geniet van het uitzicht en de papegaaiduikers.

De hoofdstad van de Shetlandeilanden

Lerwick is de hoofdstad van de Shetlandeilanden en is ook zeker een bezoekje waard. Dit centraal gelegen stadje telt zo’n 7.000 inwoners. Er zijn verschillende hotels te vinden in deze stad waar je kunt overnachten. Ook kun je diverse musea bezoeken en genieten van een heerlijk hapje en een drankje. Vanuit Lerwick kun je meerdere uitstapjes maken naar verschillende eilanden om zo het meeste uit je verblijf te halen. Lerwick zelf is ook een mooie plaats waar je kunt genieten van de natuur. Neem vooral je wandelschoenen mee wanneer je afreist naar de Shetlandeilanden. Door al het moois wil je jouw wandeling blijven voorzettend.

Festival 'Up Helly Aa'

Iedere laatste dinsdag in januari wordt het festival ‘Up Helly Aa’ gevierd. Het thema rond dit festival heeft alles te maken met Vikingen. Tijdens het festival wordt namelijk het erfgoed van de Vikingen gevierd. Eilandbewoners gaan verkleed als Vikingen inclusief helmen en strijdbijlen. Tijdens het festival wordt een replica van het houten longship verbrand. Het festival is het grootste evenement van het jaar en wordt gevierd in Lerwick. Ook de rest van de eilanden doen mee met de viering van dit festival wat door weer en wind altijd doorgaat. Wanneer je een kijkje in de geschiedenis wilt nemen kun je rond januari naar de Shetlandeilanden afreizen om dit fenomeen bij te wonen

De beste reistijd voor de Shetlandeilanden

Afhankelijk van je wensen kun je op diverse tijden in het jaar naar de eilanden afreizen. Wanneer je veel wilt wandelen kun je het beste rond de lente en zomermaanden gaan. Zo voorkom je dat er sneeuw ligt waardoor sommige paden glad of onbewandelbaar zijn. In de wintermaanden kan het erg koud zijn op de eilanden en valt er veel neerslag. Toch kan het interessant zijn om in de wintermaanden naar de eilanden af te reizen. Zeker wanneer je graag het noorderlicht wilt zien. Vanwege de noordelijke ligging kun je vanaf de eilanden bij helder weer in de winter het magische noorderlicht waarnemen. Doordat de eilanden een zeeklimaat hebben liggen de temperaturen in de winter rond de 5 graden. De zomer en lente zijn erg zacht met een graad of 15 tot 20. Wanneer je naar de eilanden trekt om vogels te spotten kun je het beste in de maanden juni, juli en augustus gaan.

De verschillende dieren die je kunt spotten

Naast dat de eilanden bekend staan om hun prachtige natuur, kliffen en stranden kun je ook diverse dieren spotten. Zo trekken veel mensen naar de eilanden om papegaaiduikers te zien en andere zeevogels. Ook kun je otters, zeehonden en zelfs kleine roofvogels tegenkomen op de eilanden. Dit geeft een prachtig beeld in combinatie met al het moois wat de eilanden te bieden heeft. Je kunt een auto huren om zo veel van het eiland te bezichtigen. Houd er rekening mee dat je aan de linkerkant van de weg dient te rijden op de eilanden.

Rondreis Schotland - © 2024