Isle of Skye Neist Point vuurtoren

Eilanden in Schotland? Dit zijn alle eilanden!

De Hebriden, Shetlandeilanden & meer!

Wil je graag nieuwe plaatsen verkennen? Dan is het geen slecht idee om een bezoek aan Schotland te brengen. Schotland is namelijk een bijzonder land met unieke gebieden. Het is ideaal voor mensen die graag rondtrekken en willen genieten van ongerepte natuur. Je bent uiteraard bewust van het feit dat Schotland is opgedeeld in verschillende eilanden. Schotland kent bijna achthonderd eilanden. In deze tekst gaan we dieper in op de verschillende eilanden.

Informatie over specifieke eilanden & eilandengroepen

Eilandengroepen in Schotland

In Schotland zijn de eilanden opgedeeld in verschillende groepen: de Hebriden(welke weer onderverdeeld zijn in de binnen en buiten Hebriden), de Shetland eilanden en de Orkney-eilanden. De Hebriden liggen ten westen van Schotland en bestaan uit tientallen eilanden, de bekendste hiervan zijn: Skye, Lewis, Harris en Barra. De Shetland eilanden zijn de meest noordelijk gelegen eilanden, deze liggen noordoostelijk ter hoogte van Noorwegen op de kaart. De Shetland eilanden bestaan uit honderden eilandjes, de bekendste zijn: Mainland, Whalsay en Bressay. Tot slot liggen de Orkney eilanden vlak boven het oostelijke gedeelte van Schotland, boven de fameuze plaats John o’ Groats. Ook deze eilandengroep wordt gevormd door ongeveer 200 kleine eilandjes, de bekendste om te bezoeken zijn: Mainland, Hoy, Flotta en Sanday. Op deze pagina lichten we de mooiste eilanden van alle eilandengroepen voor je uit.

Oude brug bij Sligachan op Isle of Skye Oude brug bij Sligachan - Isle of Skye
Weg bij Quiraing Weg bij Quiraing

Isle of Skye

Laten we gelijk beginnen met het grootste eiland van Schotland. Dit eiland heet Isle of Skye. Het ligt in het noorden van Schotland en heeft een oppervlakte van ruim 1700 km2. Het is om meerdere redenen leuk om dit eiland te bezoeken. In de eerst plaats kent het eiland een lange geschiedenis. Je vindt er dan ook prachtige kerken en genootschappen. Het kerkgenootschap ‘Free Church of Schotland’ is er bijvoorbeeld vertegenwoordigd. De meeste mensen bezoeken dit eiland echter om een andere reden. Het eiland kent namelijk een prachtige natuur.

Ben je een fanatieke wandelaar? Dan is het geen slecht idee om eens een bezoekje aan dit eiland te brengen. Je vindt er niet alleen ongerepte natuur, maar het is ook een plaats waar veel prachtige dieren te bewonderen zijn. De kans is groot dat je tijdens je reis Europese zeehonden en otters gaat spotten. Tijdens je wandeltocht kun je ook het kasteel Dunvegan bezoeken.

Isle of Jura

Vind je het leuk om een eiland te bezoeken, maar ben je geen liefhebber van drukke gebieden? Dan is het eiland Jura echt iets voor jou. Het is een eiland met een relatief grote oppervlakte, maar er wonen minder dan 200 mensen. Het is dus ook tamelijk uniek wanneer je andere personen ziet. Je hebt een grotere kans om een edelhert tegen te komen. Er zijn namelijk meer dan vijfduizend edelherten op het eiland Jura te vinden.

De meeste mensen gaan dan ook naar dit eiland voor de prachtige natuur en niet voor de cultuur. Je hebt er weliswaar culturele gebouwen, maar dit stelt niet heel veel voor. Het eiland is overigens wel een inspiratiebron geweest voor bekende schrijvers. De dystopische schrijver George Orwell schreef zijn boek 1984 deels in Jura. Ben je zelf ook een schrijver en lijkt je het aantrekkelijk om in alle rust te schrijven? Misschien kun jij dan ook een meesterwerk schrijven op dit fantastische eiland!

Isle of Mull

Vind je het leuk om bijzondere plaatsen te fotograferen? In dat geval is het leuk om het eiland Mull te bezoeken. Het eiland maakte ooit uit deel van Groenland en kent een unieke natuur. Je vindt er namelijk lava en spleetvulkanen. Volgens experts zijn die vulkanen meer dan vijftig miljoen jaar oud. Het is leuk om daar prachtige foto’s van te schieten. Ook vind je in Mull grote gletsjers. Het is relatief rustig op het eiland en daardoor heb je alle ruimte om mooie foto’s van het ongerepte landschap te schieten.

Ben je een liefhebber van bijzonder voedsel? Ook dan is het geen slecht idee om dit eiland te bezoeken, want je vindt er ook speciaalzaken met bijzondere gerechten. Je kunt daar zelf producten eten, maar je kunt het bijvoorbeeld ook meenemen naar huis. Daar maak je vrienden en familie ongetwijfeld heel blij mee.

Isle of Arran

De meeste mensen bezoeken eilanden vanwege de prachtige natuur. Fanatieke wandelaars doen er goed aan om het eiland Isle of Arran te bezoeken. In het noorden van het eiland vind je veel rotsachtige heuvels. Wanneer je een fanatieke wandelaar bent, dan moet je die heuvels zeker eens bezoeken. Ook voor fietsers is het overigens zeer aantrekkelijk om het eiland te bezoeken. Je hebt er namelijk een cirkelvormige kustweg.

Na een tijdje ben je natuurlijk klaar met de natuur. Dan kun je gelukkig ook nog mooie steden bezoeken. Op het eiland vind je bijvoorbeeld de stad Brodick. De stad is voorzien van een kasteel met omliggende tuinen. Het is leuk om in die tuinen een heerlijke drankje te drinken. Dan kun je samen met reispartners de prachtige natuur op het eiland bespreken. Reis je alleen? Dan kun je daar gemakkelijk nieuwe mensen ontmoeten.

Isle of Lewis & Harris

Vind je het leuk om prachtige stranden te verkennen? Dan moet je zeker eens Isle of Lewis en Harris bezoeken. Eigenlijk zijn het twee aparte eilanden, maar ze vormen samen één eiland. Het is zeer aangenaam om over de witte stranden te lopen. Ook het water is schitterend. Het water is voorzien van een blauwe tint. De stadliefhebber kan een bezoekje aan Stornoway brengen. Daar vind je heerlijke culinaire hoogstandjes, maar ook de steencirkel van Calanais.

Alcohol is natuurlijk slecht voor je lichaam, maar zo nu en dan een drankje kan geen kwaad. Ben je een liefhebber van gin of whisky? Dan moet je die drankjes daar echt eens proberen. Ze hebben daar namelijk eigen gin en whisky. Je kunt het niet alleen drinken, maar je kunt ook bekijken hoe het wordt gemaakt. Combineer dit met een lokale lekkernij en je hebt de middag van je leven.

Isle of North & South Uist

Ook deze eilanden zijn met elkaar verbonden. Heb je altijd al eens otters in het echt willen aanschouwen? Dan is het leuk om op ottersafari te gaan. Je kunt zelf een route uitstippelen, maar uiteraard kun je ook een gids huren. Een gids weet je meer te vertellen over de otters. Gidsen weten immers waar de otters het meest actief zijn. In het zuiden vind je het Loch Druidibeg. Dit is een natuurreservaat en ook daar zijn prachtige dieren te bewonderen. Vind je geschiedenis leuk en wil je graag oude grafkamers verkennen? Dan moet je eens naar de Barpa Langais gaan. Experts denken dat die grafkamer uit de prehistorie komt.

Conclusie

In deze tekst hebben we verschillende eilanden besproken. Uiteraard zijn er nog meer eilanden in Schotland, maar we hebben de populairste eilanden uitgelicht. Uiteraard heeft iedereen een andere voorkeur en smaak. De ene persoon vindt het leuk om te wandelen door de natuur, terwijl de andere persoon liever gezellige steden bezoekt. Uit het artikel is naar voren gekomen dat alle eilanden wel iets unieks hebben. Het is dus ook zeker geen slecht idee om in de vakantie enkele eilanden te bezoeken. Het is een keer wat anders dan een vakantie naar Frankrijk.

Rondreis Schotland - © 2024