Wandelen door Schotse Hooglanden

Wandelvakantie Schotland

Te voet door Schotland

Ongerepte natuur met heuvelachtige wandelpaden en glasheldere beekjes, prachtige landschappen en pittoreske vissersdorpjes. Schotland is een gevarieerd en schitterend land om te voet te ontdekken. Of je nu een korte vakantie verkiest of meerdere dagen wilt gaan hiken; er is voor iedereen een geschikte wandelvakantie in Schotland te vinden. We geven je graag onze beste tips voor een geslaagde wandelreis door Schotland.

voigt travel klein logo
OAD reizen
De Jong Intra
house of britain groot logo
TUI
style in travel

De populairste wandelroutes van Schotland

Wandelen in Schotland is een unieke ervaring, met ruige landschappen afgewisseld door schitterende wandelpaden vol groen en sterk wisselende weersomstandigheden is dit land qua wandelervaring niet met veel andere landen te vergelijken. Waar veel mensen ongetwijfeld direct denken aan de Schotse Hooglanden, heeft Schotland je als wandelaar nog veel meer te bieden. Wij lichten daarom graag de populairste wandelroutes uit!

West Highland Way

West Highland Way

Met 152 km is de West Highland Way de langste wandelroute van Schotland. De wandelroute wordt traditioneel van Milngavie naar Fort William gelopen, maar je hebt tal van mogelijkheden om de route slechts deels te lopen of in de omgekeerde richting.

Great Glen Way

Great Glen Way

De Great Glen Way verbindt het centrum van Fort William met de regionale hoofdstad Inverness. De wandelroute van bijna 120 km volgt de natuurlijke breuklijn van de Great Glen die Schotland van kust tot kust scheidt. De Great Glen Way leidt je langs Loch Lochy, Loch Oich, de bossen boven Loch Ness en het jaagpad van het Caledonian Canal.

Wandelpad van de Rob Roy Way

Rob Roy Way

Deze wandeling van 128 km verbindt Drymen met Pitchlochry in Perthshire. De Rob Roy Way leidt je langs pittoreske dorpjes en door de bossen van de Terossachs, en bevat hoge klim en diepe dalen.

Wandelvakanties Schotland? Dit is de top 3!

Voorbeeldroute voor een wandelreis in Schotland

Ben je benieuwd hoe een wandelvakantie in Schotland eruit ziet? Hieronder vind je een voorbeeld van een 8-daagse reis door de Eastern Highlands.

Dag 1

Op de eerste dag kom je aan in Blair Atholl, waar je een bezoek aan Blair Castle kunt brengen.

Dag 2

Op dag 2 start je met een beklimming van de heuvels boven Blair Atholl om na enkele uren af te dalen naar de vallei van de River Garry. Je passeert Killiecrankie en de Soldiers Leap en volgt daarna de rivier stroomafwaarts. Na een wandeling van 19 km bereik je Pitlochry.

Dag 3

Vanuit Pitlochry wandel je de Highlands in. Het doel van de dag is de top van Ben Vrackie, waar je een panoramisch uitzicht over de bergen van Cairngorms en de vallei van de River Tummel hebt. Nadat je de top hebt bereikt, daal je terug af naar Pitlochry.

Dag 4

Een wandeling van 17 km brengt je van Pitlochry naar Aberfeldy. Je wandelt langs de brug van Loch Faskally, door de bossen van Ballechin Wood en door de vallei van de River Tay.

Dag 5

’s Ochtends heb je even tijd om het stadje Aberfeldy te bezoeken. Daarna gaat het langs de Birks o’Aberfeldy door bossen, heidevelden en weilanden naar de vallei van de Tay. Het dorpje Kenmore is de eindhalte van deze wandeling.

Dag 6

Na een bezoek aan het crannog in Loch Tay leidt de wandeling je door Drummond Hill en Tay Forest. Daarna volgt een afdaling naar Loch Lyon, waar Fortingall het eindpunt van de dag is.

Dag 7

Een wandeling van 20 km brengt je naar de echte Highlands. De dag start met een klim uit de vallei van de River Lyon. Via veen en heidevelden kom je in de vallei van Glen More terecht. Via het rotsmassief van Schiehallion wandel je naar Kinloch Rannoch.

Dag 8

Op dag 8 vertrek je terug naar huis.

Skye Natuur Skye Natuur
Wandelvakantie Schotland Wandelvakantie Schotland
Mooie route door Schotland Mooie route door Schotland

Praktische tips voor een wandelvakantie in Schotland

  • Schotland staat niet bekend omwille van het goede weer. Houd er dus rekening mee dat je zowat alle weersomstandigheden kunt ervaren tijdens je wandelvakantie in Schotland. Een goede regenjas, regenbroek en waterdichte schoenen zijn een absolute must.
  • Tot midden juni ligt er vaak nog sneeuw op de toppen van de bergen. Het is aangeraden om in de winter een ijsbijl en stijgijzers mee te nemen.
  • Vanaf midden mei zijn muggen een echte plaag. Neem de nodige middeltjes mee om de muggen te bestrijden.

Veel gestelde vragen over wandelen in Schotland

Wat zijn de populairste regio's om te wandelen?

De populairste regio’s zijn de Schotse Hooglanden, het eiland Arran, het gebied van Great Glen, het schiereiland Kintyre en Strathspey.

Wat is de gemiddelde prijs van een wandelvakantie in Schotland?

De prijs is afhankelijk van het aantal dagen die de reis duurt. Gemiddeld mag je rekenen op een bedrag per persoon tussen €700 en €1.600.

Wat is de beste reistijd om te wandelen in Schotland?

De beste reistijd om te hiken in Schotland is van half juni tot half september.

Welke mogelijkheden zijn er voor een wandelreis in Schotland?

Er zijn zowel groepsreizen als individuele vakanties beschikbaar als je wilt gaan wandelen in Schotland.

Rondreis Schotland - © 2024