Home Speyside: De whiskyregio van Schotland

Speyside: De whiskyregio van Schotland

Whisky drinken in Speyside

Bezoek de Schotse whisky bakermat Speyside

Ben je een liefhebber van whisky en ben je benieuwd naar de oorsprong hiervan? Dan is er eigenlijk maar een plek die de moeite waard is om te bezoeken. We hebben het natuurlijk over de Schotse regio Speyside. Dit is een regio in Schotland waar een groot aantal verschillende whiskystokerijen te vinden zijn. Om precies te zijn is de helft van alle whiskystokerijen in Speyside te vinden! Als dat geen regio is om eens met een bezoekje te vereren…

De regio Speyside

Speyside is een bijzondere regio in Schotland. Niet alleen is het hier adembenemend mooi, het is ook nog eens bijzonder vruchtbaar. De ideale plek zodoende om whisky te stoken. Speyside ligt in een vallei, waar meerdere rivieren hun oorsprong vinden. Speyside is ook zo’n speciale regio aangezien we het hier hebben over de Schotse plek waar het gedurende een jaar het warmst en het droogst is! Als je iets weet van de jaarlijkse neerslag in Schotland, dan mag dit zeker als een aanbeveling opgemerkt worden! Speciaal aan deze regio is het verse water dat vanuit de bergen naar beneden stroomt. Dit is het water dat wordt gebruikt bij de productie van sommige van de meest populaire whisky’s die er te krijgen zijn.

Waarom is Speyside zo'n populaire regio voor whiskystokers?

We hebben het hiervoor al gezegd, Speyside is bij uitstek de regio in Schotland voor het produceren van whisky. De ligging is dan ook ideaal. Doordat de vallei zo vruchtbaar is en hier zuiver, vers water vanuit de bergen naar beneden stroomt, is dit een prima plek voor het stoken van whisky. Door dit bijzondere water krijgen de whisky’s uit deze regio ook hun herkenbare smaak. Dankzij de afmetingen van de rivieren hebben vele bedrijven hier hun deuren kunnen openen en wordt er nog steeds volop whisky gestookt in deze bijzondere vallei. De verschillende soorten whisky die in deze regio worden gestookt kenmerken zich op verschillende manieren. Zo zijn ze fruitig, zoet, lekker gekruid en is er ook een hint van vanille terug te vinden in de smaak.

De Glenfiddich distilleerderij

Welke whiskymerken zijn er dan actief in Speyside?

De bovenstaande vraag zou je het beste kunnen beantwoorden met een tegenvraag: Welke niet? Bekende whiskymerken als Glenfiddich, Glenlivet, Cragganmore, Balvenie en The Macallan zijn allemaal in Speyside te vinden. Er worden hier dan ook al honderden jaren whisky’s gestookt, wat in het verleden nog wel eens voor wat flinke concurrentie zorgde. In totaal zijn er heden ten dage nog zo’n 50 verschillende whiskymerken terug te vinden in Speyside. Deze concentreren zich dan voornamelijk rond dorpen als Elgin, Buckie, Rothes en Dufftown. Dit zijn uiteraard allemaal dorpen die aan de rivier Spey liggen. Doordat ze allemaal gebruik maken van hetzelfde water is de smaak van deze whisky’s ook vergelijkbaar. Zo kunnen de echte kenners zonder problemen een whisky herkennen die door een van de stokerijen uit deze vallei is gemaakt.

Glenfiddich fles whisky

Het bekende merk Glenfiddich is o.a. te vinden in Speyside.

Een unieke plek om te bezoeken

Speyside is een unieke regio om te bezoeken. We hebben het dan niet alleen maar over de whiskystokerijen, maar ook over de mooie dorpen en stadjes die er in deze omgeving te vinden zijn. Dit is een prachtige vallei, wat door de Schotten ook wel een glen wordt genoemd. We hebben het hier over een diep uitgesleten vallei, die karakteristiek is voor het echte Schotse landschap. Wil je dan ook het echte Schotland leren kennen tijdens een mooie rondreis, dan is het zeker aan te raden om Speyside te bezoeken. Zelfs als je niet van whisky houdt!

Een unieke rondreis in Speyside

Speyside is een prachtige plek om te bezoeken. Om dit allemaal nog een beetje meer bijzonder te maken kun je er voor kiezen om de Malt Whisky Trail te volgen. Dit is een speciale route, waarbij je langs meerdere van de bekende stokerijen komt. Je kunt deze dan bezoeken en uiteraard ook even proeven wat voor heerlijke whisky er in deze stokerijen allemaal gemaakt wordt. De Malt Whisky Trail leidt onder andere langs de stokerijen van Glenlivet, Rothes, Keith en Forres. Deze route geeft een uniek inkijkje in het daadwerkelijke stoken van de whisky’s in deze eeuwenoude stokerijen. Uiteraard is hier dan ook gelegenheid om van de whisky’s te proeven en zo een indruk te krijgen van de verschillen in smaak, maar ook om de overeenkomsten tussen de diverse whisky’s te proeven. Als je ertoe besluit om deze regio te bezoeken voor een mooie rondreis, dan is het eigenlijk onmisbaar om ook deze route te volgen! Kies bijvoorbeeld voor een georganiseerde fly & drive door Schotland en bezoek onder andere deze schitterende regio!

Rondreis Schotland - © 2024