Fietsvakantie Schotse Hooglanden

Fietsvakantie Schotland

Geschikt voor zowel recreatieve & sportieve fietsers

Door het ruige landschap van Schotland denk je wellicht al gauw dat een fietsvakantie naar dit land veelal geschikt is voor de sportieve fietser, toch biedt Schotland routes voor zowel de recreatieve als sportieve fietser. De fiets is ondanks het wisselvallige weer in Schotland een ideale manier om het land te ontdekken. Fiets langs de vele meren, kastelen en steden. Op deze pagina ontdek je de mooiste fietsroutes, vergelijk je de fietsvakanties van meerdere reisorganisaties en vind je de laatste aanbiedingen.

Bekijk de reizen Al vanaf € 879,-
voigt travel klein logo
OAD reizen
De Jong Intra
house of britain groot logo
TUI
style in travel

De mooiste fietsvakanties door Schotland

Bij Schotland met haar stormachtige weer, rotsachtige ‘bens’ (bergen), glooiende ‘glens’ (valleien) en diepe ‘lochs’ (meren) denk je misschien niet direct aan een fietsvakantie. Desondanks leent dit land zich er uitstekend voor. Zeker als je niet bang bent voor wat regen, wind en etappes door de ruige natuur.

In dit artikel hebben we de mooiste routes door de populairste Schotse regio’s voor jou op een rijtje gezet. Daarnaast hebben we veel praktische informatie verzameld. Wat mag je allemaal absoluut niet vergeten mee te nemen op een fietsvakantie? Ga voorbereid op pad en lees hier alle tips voor een fietsvakantie Schotland in stroomversnelling.

Vind de leukste fietsreizen naar Schotland bij deze reisorganisaties

Populaire routes en regio’s voor een fietsvakantie Schotland

Als je Schotland op de fiets gaat verkennen, kun je je opmaken voor routes door de prachtige woeste natuur. Eilanden, kuststroken, vlakke graslanden en bergachtige stukken; Schotland heeft voor ieder wat wils. Via welke routes kun je Schotland het beste op twee wielen verkennen?

Ravenscraig Castle

Kingdom of Fife

Wil je fietsen combineren met een bezoek aan Edinburgh? Dan is deze fietsroute door de streek Fife een aanrader. De etappe Kingdom of Fife start in het oosten van Schotland en ten noorden van Edinburgh. Deze 175 kilometer lange route trekt ieder jaar veel fietsers. De route is geschikt voor volwassenen en kinderen en is volledig off-road. Je rijdt hier langs pittoreske vissersdorpen, uitgestrekte kuststroken en idyllische havens.

St. Matthews kerk in Perth

Perth

In het hart van Schotland, ten westen van Dundee en aan de voet van de ruige Highlands, bevindt zich de bruisende stad Perth. Vanuit Perth kun je een prachtige meerdaagse fietstocht maken langs het historische Dunkeld, kleinere plaatsjes zoals Killin en Kenmore, de watervallen van Dochart en Loch Tay. En dit allemaal tegen de achtergrond van de imposante Ben Lawers, die je eventueel nog kunt beklimmen.

Loch Assynt weg bij Fort William

Fort William

Fort William ligt midden in de Schotse Hooglanden, aan de voet van de berg Ben Nevis en in de buurt van diverse whisky distilleerderijen. Glen Coe, bekend om haar bloederige historie, ligt er vlakbij. Evenals het Glenfinnan viaduct, de ronde brug uit de Harry Potter-films. Het ruige landschap leent zich goed voor etappes met de mountainbike of rustigere routes op de (elektrische) fiets.

Glenfinnan Viaduct

North Coast 500

Liever nóg dieper de Highlands in? De North Coast 500 is een 800 kilometer lange route langs het meest noordelijke kustgebied van de Schotse Hooglanden. De NC 500 start in het stadje Inverness. Deze route mag je zeker niet onderschatten en vergt voorbereiding. Onderweg geniet je van de prachtige (rots)kust, glorieuze kastelen, pittoreske dorpjes en grazend vee.

Het eiland Skye

Schotse eilanden

Al fietsend de Schotse eilanden verkennen is ontzettend avontuurlijk. De Hebriden vormen de bekendste Schotse eilandengroep, met eilanden als Isle of Skye, Mull en Lewis-Harris. Door middel van eilandhoppen kun je ook meerdere eilandengroepen bezoeken. De Orkney-eilanden bijvoorbeeld, waar je indrukwekkende kliffen, een rijke historie en de mythische Old Man Of Hoy vindt. Wil je een overwegend vlakke route? Start dan op het zuidwestelijk gelegen Arran en hop van daaruit naar Islay (bekend van whisky), Jura en Colonsay met haar prachtige stranden.

Praktische informatie over fietsen in Schotland

Een fietsvakantie vergt veel voorbereiding. Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we enkele handige tips voor je verzameld.

  • Warme kleding. In Schotland is het weer overwegend regenachtig. De temperaturen kunnen behoorlijk dalen. Daarnaast zorgen sterke winden voor flink wat tegenwind. Kleding die water- en winddicht is mag niet ontbreken. Ook thermokleding is een aanrader.
  • Goede remmen en fietsverlichting. Veel etappes in Schotland gaan over verlaten wegen die stijl en rotsachtig zijn. Fietsroutes volgen overwegend fietspaden, maar soms ook wandelpaden. Zorg er dus voor dat je fiets over goede verlichting en remmen beschikt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je een toevallige tegenligger passeert.
  • Dump geen afval. Tijdens de fietstochten in Schotland kom je geregeld dieren tegen. Van grazend vee, tot aan (zee)vogels en wild in de Schotse bossen. Neem een zak mee waar je onderweg je afval in kunt vervoeren.
  • Insectenspray. In de zomer zijn veel insecten in de Schotse natuur te vinden. Bescherm jezelf tijdens het fietsen met insectenspray.

Veelgestelde vragen

Nu je al veel informatie over fietsen in Schotland hebt gekregen, geven we hieronder antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Wat zijn de populairste regio’s om te fietsen in Schotland?

Populaire regio’s in Schotland bevinden zich rond grote steden als Edinburgh, Glasgow, Dundee en Aberdeen. Deze zijn goed te bereiken, en maken het mogelijk om van daaruit prachtige fietsroutes te rijden. Perth, Fort William en Inverness zijn populaire fietslocaties in de Schotse Hooglanden. Tot slot zorgen diverse Schotse eilandengroepen voor onvergetelijke fietservaringen.

Waar moet je rekening mee houden tijdens het fietsen in Schotland?

In Schotland houdt het verkeer altijd links aan. Daarnaast mag je op wandelpaden fietsen. Rijd voorzichtig en voorkom ongelukken. Breng tot slot voldoende warme en het liefst regenbestendige kleding mee, het weer is zeer wisselvallig. In veel maanden kent Schotland gemiddeld 25 dagen per maand regen.

Wat is de gemiddelde prijs van een fietsvakantie Schotland?

De prijs van een fietsvakantie in Schotland hangt af van veel factoren. Zo kun je je eigen fiets meenemen, of er ter plekke een huren. Kies je voor een mountainbike, hybride fiets of een e-bike? Je kunt zelf je eigen routes samenstellen, of kiezen voor een georganiseerde fietsreis, inclusief rustdagen, indicatie van de moeilijkheidsgraad en begeleiding per app.

Ook de manier van overnachten bepaalt het kostenplaatje: ga je voor avontuurlijk (tent) of comfort (hotel)? Neem je kinderen mee en plan je rondom het fietsen meer activiteiten? Rondreizen en eilandhoppen per veerboot verhogen de kosten. Gemiddeld zal een fietsvakantie in Schotland 1000 euro per persoon bedragen, inclusief vliegticket. In Schotland betaal je bovendien in ponden, waardoor de kosten die je daar maakt omgerekend in euro’s wat hoger zullen zijn.

Als je kiest voor een georganiseerde fietsvakantie van een van onze aanbieders hoef je uiteraard minder rekening te houden met de wisselkoersen van de pond.

Rondreis Schotland - © 2024