Stirling Castle met Hooglandkoe

Stirling

Een stad met een rijke geschiedenis

Stirling is een stad met een lange historie. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Stirling is het kasteel. De stad heeft iets meer dan 40 duizend inwoners en ligt vlak boven Falkirk, dit is vlak boven de andere grote steden Glasgow en Edinburgh. Dankzij de lange historie, daterend uit de vroege middeleeuwen en de ligging vlakbij Loch Lomond en de Trossachs, mag een bezoek aan de stad tijdens je rondreis niet ontbreken! Lees hier meer over de bezienswaardigheden, beste reistijd en de beste hotels in Stirling.

Bekend dankzij het enorme Stirling Castle Vlak boven de stad Falkirk

Bezienswaardigheden in Stirling

Stirling castle

Stirling Castle

Het kasteel genaamd ‘Stirling Castle’ is een van de belangrijkste kastelen van heel Schotland met een lange geschiedenis. Zo is het kasteel 8 keer belegerd en hebben diverse Schotse koningen in het kasteel gewoond. Het kasteel is meerdere malen gerenoveerd waarbij is geprobeerd om de oude stijl vast te houden! Het 12-eeuws kasteel is gebouwd op een rots en ligt in het centrum van de stad.

Stirling Castle is gebouwd op een rots

Je mag binnen het kasteel overal rondkijken en je leert een hoop over de geschiedenis. Neem ook zeker een kijkje bij de prachtige tuinen rondom het kasteel. Tijdens je tour door het kasteel vind je een hoop medewerkers volledig in kostuum om je alles te vertellen. Na de tour kun je genieten van een hapje en een drankje in het café waar je een prachtig uitzicht hebt. Het kasteel komt ver boven de stad uit doordat het kasteel is gebouwd bovenop een vulkaanrots.

Het National Wallace Monument

The National Wallace Monument

Voor iedereen die de film ‘Braveheart’ heeft gezien is wel bekend met de naam William Wallace. Hij was een ware held in de 13e eeuw. Van 1861 tot 1869 is er gebouwd aan dit monument wat is gemaakt voor William Wallace. Het monument is niet te missen en staat bovenop een vulkanische berg boven Cambuskenneth Abbey. Het verhaal luidt dat William Wallace op deze plek stond tijdens de slag bij Stirling Bridge. Je kunt helemaal naar boven met de trap. Deze trap telt 246 treden. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Ochil Hills en de Forth Valley.

Old town Jail

Stirling Old Town Jail

Stirling Old Town Jail is gelegen in het oude centrum en ligt ook op loopafstand van Stirling Castle. Je kunt een tour boeken waarmee je wordt meegenomen door de gevangenis. Hier leer je alles over de rijke geschiedenis van deze gevangenis waarbij je door een verkleedde acteur wordt meegenomen. Vanaf het dak van de gevangenis heb je een prachtig uitzicht. Je krijgt een goede impressie van hoe het leven in de 19e eeuw was voor de gevangenen.

Doune Castle

Doune Castle

Liefhebbers van de films Monty Python zijn bekend met de Doune Castle. Ook wanneer je de film nooit hebt gezien is dit kasteel zeker de moeite waard. Naast Monty Python is dit kasteel ook als filmlocatie gebruikt voor Outlander. Je kunt het kasteel van binnen bekijken waarbij je ook toegang hebt tot de keuken en de slaapkamers. Bij de ingang kun je kiezen voor een audiotour waarbij je alles leert over de geschiedenis van dit kasteel. De audio is ingesproken door acteurs van Outlander wat een leuke extra toevoeging is.

Church of the Holy Rude

Church of the Holy Rude

Vanuit het stadscentrum van Stirling kun je lopen naar de Church of the Holy Rude. Deze kerk heeft een rijke geschiedenis en staat er al sinds de 15e eeuw. Bij de kerk ligt ook een groot kerkhof waar je een kijkje kunt nemen. De kerk ligt in de buurt van Stirling Castle waardoor je deze twee bezienswaardigheden met elkaar kunt combineren. Tijdens je bezoek aan de kerk kun je alles leren over de geschiedenis welke ook in het Nederlands beschikbaar is.

Argyll's Lodging

Argyll’s Lodging is een meesterhuis uit de 17e eeuw. Dit meesterhuis heeft een renaissancestijl en was een woonplaats voor de Graaf van Stirling. Later was dit de residentie van Graven van Argyll. Uiteindelijk werd dit een adellijk verblijf, toen een militair ziekenhuis en daarna een jeugdherberg. Uiteindelijk werd het een museum. Nu is dit meesterhuis in handen van Historic Scotland. Je vindt de logde op enkele kilometers van het Stirling kasteel af. Je kunt diverse rondleidingen krijgen waar je zowel binnen als buiten een kijkje kunt nemen.

Wandelen door Stirling en genieten van de natuur

Rode wouw in Schotland

Argaty Red Kites

Liefhebbers van natuur kunnen een bezoekje brengen aan Argaty Red Kites. Hier leer je alles over rode Wouwen en kun je er een hoop zien. Deze rode Wouwen worden gelokt met voer waardoor ze zich met vele tegelijk laten zien. Ook is de kans aanwezig dat je een aantal rode eekhoorns ziet wanneer je naar Argaty Red Kites gaat.

De stad Stirling

Wandeltours door Stirling

Wanneer je veel belangrijke bezienswaardigheden in één tour wilt bezichtigen kun je ervoor kiezen om een wandeltour te boeken. Samen met een gids loop je door de binnenstad van Stirling waarbij je alles te weten komt over de geschiedenis van deze stad. De tours gaan vaak naar Stirling Castle en Church of the Holy Rude waarbij je ook langs een aantal onbekendere maar prachtige plekken loopt. Samen met een groepje zie je heel veel van deze historische stad.

De beste reistijd voor Stirling

In de maanden juli en augustus heb je weinig last van neerslag en is de temperatuur aangenaam. Het is in deze maanden wel wat drukker. Stirling heeft een zeeklimaat waardoor er het hele jaar kans is op regen. De temperaturen zullen nooit erg hoog oplopen.

Reizen naar Stirling

Vanaf Amsterdam kun je het vliegtuig pakken Edinburgh Airport, Glasgow International Airport of naar Dundee Airport. Vanaf daar kun je per bus of auto verder reizen naar Stirling.

Reis je rond in Schotland? Gezien de historie van Stirling kan het dan ook leuk zijn om de stad te bezoeken tijdens je rondreis in Schotland. Dankzij de ligging vlak boven Falkirk en iets verder ook de grote steden Glasgow en Edinburgh kun je een bezoek eenvoudig uitstippelen, zo zou je Stirling kunnen bezoeken als je onderweg bent naar Loch Lomond vanuit Edinburgh.

Rondreis Schotland - © 2024