Uitzicht op het oude stadscentrum van Aberdeen

Aberdeen

Bewandel de vele parken van Aberdeen

Aberdeen is aan de Noordzee gelegen en is de derde stad van Schotland op Glasgow en Edinburgh na. Het raadsgebied telt 228.000 inwoners en staat bekend als studentenstad door de twee grote universiteiten die hier gevestigd zijn. Aberdeen telt veel mooie parken waar je kunt wandelen. Hier vind je veel bloemen en planten. Aberdeen heeft al tien keer de ‘Britain in Bloom’-competitie gewonnen. Aberdeen staat ook bekend om het Aberdeen International Youth Festival wat ieder jaar wordt gehouden. Hier komen jaarlijks veel mensen op af. Aberdeen staat vol met granieten gebouwen. Graniet heeft een glinsterend effect waardoor er op zomerse dagen een glinstering over de stad te zien is. De stad grenst aan de haven waar je van tijd tot tijd dolfijnen kunt zien zwemmen.

Populaire havenstad aan de Schotse Oostkust Bezoek ook Dunnottar Castle vanaf Aberdeen

Het vervoer van & naar Aberdeen

Aberdeen is makkelijk te bereiken met de trein. Vanaf Glasgow, Edinburgh, Inverness en Londen stap je op de trein naar Station Aberdeen, wat het centraal station is van Aberdeen. Binnen Aberdeen zelf kun je volop gebruik maken van diverse bussen om je zo te kunnen vervoeren. Vanaf Amsterdam of Rotterdam kun je ook naar Aberdeen vliegen. Deze vlucht duurt ongeveer 6 uur en 30 minuten. Doordat Aberdeen een havenstad is kun je vanaf daar ook veerboten pakken naar Shetland-eilanden en de Orkney-eilanden.

Ontdek je de mooiste plekken van Schotland met een huurauto? Aberdeen ligt aan verschillende snelwegen, vanaf het noorden is de stad bereikbaar via de A90 of A96. Kom je vanaf het zuiden, vanuit Dundee rijd je via de A92 in één stuk door naar Aberdeen!

Bezienswaardigheden en activiteiten in Aberdeen

De universiteiten van Aberdeen

Aberdeen staat bekend als studentenstad door de twee universiteiten die je hier kunt vinden. Je kunt deze universiteiten ook bezoeken door een bezoekje te brengen aan Old Aberdeen. Hier vind je King´s College, de eerste universiteit van deze stad. Het gebouw heeft een toren en een kapel welke de vorm hebben van een kroon. King’s College is opgericht in de vijftiende eeuw. Een eeuw later werd Marischal College, het tweede universiteit, opgericht. Dit gebouw bestaat voor een groot deel uit graniet en is ook zeker een bezoekje waard.

Sint Macharskathedraal

Op 10 minuten lopen van King’s College ligt de Sint Macharskathedraal. Deze kathedraal is een veel bezochte plek. Met zijn glas in lood ramen en mooie grote bogen is dit een prachtig gebouw wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Rondom de kathedraal, welke in de 12e eeuw is gebouwd, ligt het mooie Seaton Park waar je kunt wandelen.

Maritiem Museum van Aberdeen

Doordat Aberdeen aan de Noordzee ligt speelt scheepvaart een grote rol. Een bezoekje aan dit museum zorgt ervoor dat je aller leert over de geschiedenis van Aberdeen op het gebied van de haven en visserij. Ook vind je hier veel unieke maritieme kunst.

Aberdeen Art Gallery

Wanneer je na het Maritiem Museum nog meer kunst wilt bewonderen kun je naar de Art Gallery van Aberdeen. Dit kunstgalerij is gevestigd in een prachtig pand dat is gemaakt van graniet. Je vindt de mooiste kunstwerken van bekende kunstenaars zoals Claude Monet, Henry Raeburn en Bill Gibb. De Art Gallery heeft een zeer uitgebreide collectie welke als een van de allermooiste van het Verenigd Koninkrijk wordt beschouwd. Echte kunstliefhebbers kunnen hier hun hart zeker ophalen.

Brug Brig o´ Balgownie

Wanneer je een wandeling maakt in het Seaton Park kom je de Brug Brig o’ Balgownie tegen. Het park heeft een mooie wandelroute genaamd: Cathedral Walk. Wanneer je deze route bewandeld ben je met 10 minuten bij de welbekende brug. Men denkt dat dit de alleroudste brug van Schotland is en voor een lange tijd is dit de belangrijkste brug geweest die over de Don loopt. De eerste stenen voor deze brug zijn al gelegd in de 13e eeuw. De brug heeft een gotische uitstraling en je kunt deze bezienswaardigheid meenemen terwijl je de wandelroute door het park bewandeld.

Duthie Park

Aberdeen kent veel parken waar je een mooie wandeling kunt maken. Een van die parken is Duthie Park welke aan de rivier de Dee ligt. De dochter van Alexander Duthie, genaamd: Elizabeth Crombie Duthie, heeft dit park in de 19e eeuw geschonken aan de stad. Het park staat vol met victoriaanse bouwwerken en mooie vijvers. Ook vind je de David Welch Winter Gardens in het Duthie park. De David Welch Winter Gardens is een van de grootste binnentuinen van Europa. Je vindt er veel exotische planten en mooie plekjes. Een ander mooi park is Johnston Gardens. Dit park heeft meerdere keren de Britain in Bloom prijs gewonnen.

Aberdeen universiteitsgebouw Aberdeen universiteitsgebouw
Footdee visserdorp Footdee visserdorp

Breng een bezoekje aan Footdee

Wanneer je naar Aberdeen gaat moet je ook even een bezoekje brengen aan Footdee. Locals noemen deze plaats ook wel Fittie. Wanneer je voet zet in Footdee ga je weer even terug in de tijd. Je vindt hier veel vissershuisjes en smalle straatjes. Je hebt in dit dorpje veel mogelijkheden om lekker te eten. Ga dus vooral langs rond etenstijd om te proeven van al het lekkerst in diverse visrestaurants. Vanaf de haven kun je vaak dolfijnen zien. Mocht je tijdens je bezoekje aan Footdee geen dolfijnen hebben gezien, dan kun je naar Torry Battery. De kans dat je hier dolfijnen kunt spotten is iets groter.

Aberdeen International Youth Festival

Ieder jaar vindt het International Youth Festival plaats in Aberdeen. Dit festival wordt gehouden in de eerste week van augustus en staat in het teken van muziek, dans en theater. Het festival wordt verspreid gevierd in kerken of in theaters. De allereerste editie van dit festival werd gehouden in 1960. Na die tijd is dit festival uitgegroeid tot een groot succes en is onder andere bedoelt om muziek te kunnen promoten. Jaarlijks komen er veel bezoekers van over de wereld naar Aberdeen om dit festival bij te wonen.

De beste reistijd voor Aberdeen

Tijdens je bezoek aan Aberdeen wil je natuurlijk zo min mogelijk regen. Hiervoor kun je het beste in de maanden april en mei gaan. De temperaturen liggen in die periode rond de 10 tot 12 graden en er is weinig kans op neerslag. Wanneer je iets later in het jaar gaat lopen de temperaturen iets op. Zo kun je in de maanden juni en juli zo’n 16 graden verwachten maar is de kans op neerslag iets groter. De wintermaanden zijn erg koud en er is geen kans op neerslag.

Rondreis Schotland - © 2024