Loch Lomond

Loch Lomond

Het grootste zoetwatermeer in Groot-Brittannië

Loch Lomond is een van de grootste en meest geliefde meren van Schotland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het meer ligt in het hart van de Schotse Hooglanden en biedt prachtige uitzichten op het omringende landschap. Hieronder vind je alles wat je moet weten over deze betoverende plek.

De parel van de Schotse Hooglanden Het grootste loch van 'UK'

Over Loch Lomond

Loch Lomond is het grootste zoetwatermeer in Groot-Brittannië en heeft een oppervlakte van meer dan 70 vierkante kilometer. Het meer is in totaal 37km lang en 8km breed. De ligging van het meer is ideaal t.o.v. de grootste stad van Schotland, Glasgow. Vanuit Glasgow is het namelijk slechts 20km rijden om de oevers van Loch Lomond te bereiken.

Het meer heeft vele eilandjes en biedt verschillende wateractiviteiten, zoals varen, kajakken en zwemmen. Er zijn verschillende wandelroutes langs het meer, waaronder de West Highland Way, die begint bij Milngavie en eindigt in Fort William.

Populair om de omliggende natuur

De omgeving van Loch Lomond biedt een prachtige natuurlijke omgeving met uitgestrekte bossen, bergen en heidevelden. In de zomer zijn de hellingen van de bergen bedekt met wilde bloemen en in de herfst veranderen de bladeren in prachtige herfstkleuren. Het gebied is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder otters, reeën, boommarters en adelaars.

Wandelen bij Loch Lomond

Voor de fanatieke wandelaars zijn er een aantal schilderachtige routes die de moeite waard zijn. Deze variëren van zachte plattelandswandelingen tot matige bergroutes. Er zijn ook verschillende lange afstandsroutes, waaronder de West Highland Way, de Rob Roy Way, en de Three Lochs Way. Je kunt een route met eigen begeleiding kiezen, of op pad gaan met een wandelgids.

Dagtochten naar Loch Lomond & Trossachs National Park

Speciaal voor de natuurliefhebbers is het Loch Lomond and the Trossachs National Park ook een leuke bestemming voor een dagtocht. Dit park is gemakkelijk bereikbaar vanuit Edinburgh en Glasgow, en het is groot genoeg om er een dag of twee mee te vullen. En, je zult blij zijn te weten dat het park gratis te bezoeken is.

In plaats van een georganiseerde dagexcursie waarin je o.a. Loch Lomond ontdek, kun je er ook voor kiezen om het meer te bezoeken per trein vanuit Edinburgh of Glasgow. Je moet dan in beide gevallen uiteindelijk de trein van Glasgow naar Balloch te nemen. Er zijn ook citylink bussen die in Luss en Balloch stoppen.

In de omgeving van Loch Lomond

Er zijn verschillende pittoreske dorpen en steden rondom Loch Lomond, waaronder Luss, Balloch en Balmaha. Deze plaatsen bieden traditionele Schotse architectuur en gezellige pubs en restaurants waar je kunt genieten van lokale gerechten en drankjes. Er zijn ook verschillende musea en galerieën te vinden waar je meer kunt leren over de geschiedenis en cultuur van het gebied.

De beste reistijd om Loch Lomond te bezoeken

De beste tijd om Loch Lomond te bezoeken is in de zomermaanden, van juni tot en met augustus, wanneer de temperatuur aangenaam is en de natuur op haar mooist is. In de lente en de herfst zijn de kleuren van de natuur prachtig en is het minder druk, maar het kan wel wat koeler zijn. Toch trekt het meer het hele jaar door vele toeristen, met name omdat lang niet iedereen komt om te zwemmen of om een fietstocht langs het meer te maken.

Rondreis Schotland - © 2024