Home Wilde dieren spotten in Schotland: dit zijn de hotspots

Wilde dieren spotten in Schotland: dit zijn de hotspots

Schotse Hooglander

Als natuur- en dierenliefhebber is Schotland de ideale vakantiebestemming. Tijdens een bezoek aan een van de nationale parken, zoals het Loch Lomond & The Trossachs National Park of het Cairngorms National Park, bestaat de kans dat je wilde dieren spot. Er zijn verschillende inheemse diersoorten die je door heel Schotland kan tegenkomen. Denk hierbij aan: edelherten, papegaaiduikers, eekhoorntjes en zeehonden. De diverse diersoorten leven in de heiden, veengebieden, koude wateren en de bergen.

Het symbool van Schotland

Het grootste landzoogdier van het Verenigd Koninkrijk en daarnaast hét symbool van Schotland is het edelhert. Tijdens de bronsttijd gaat een mannelijk edelhert op zoek naar een vrouwtje, wat een indrukwekkende gebeurtenis is. Als jij een edelhert in Schotland tegenkomt tussen eind september en oktober, kan het zijn dat het dier bronstig aan het loeien is. In bijna elk deel van Schotland kan je een edelhert tegenkomen.

Het grootste landzoogdier van het Verenigd Koninkrijk en daarnaast hét symbool van Schotland is het edelhert.

De Longhair Coo

Als je aan Schotland denkt, denk je misschien meteen aan de Schotse hooglander. Dit dier is onlosmakelijk verbonden met Schotland en wordt door de Schotse bevolking de Longhair Coo genoemd. De Schotse hooglander is niet agressief, leeft samen met Schotse schapen en trekt gedurende het jaar door de adembenemend mooie natuur van Schotland. Er zijn daarom ook meerdere gebieden waar je dit dier kan spotten.

Het Schotse archipel St Kilda

De papegaaiduiker, een zwart-witte vogel met grote oranje snavel, keert elk voorjaar terug naar Schotland om zich voort te planten. De kans is het grootst om ze te spotten tussen maart en begin september op verschillende plekken door het land. De grootste kolonie vind je op St Kilda, een Schots archipel wat gelegen is in de Atlantische Oceaan. Een van de eilanden, Hirta, heeft de hoogste zeekliffen van het Verenigd Koninkrijk. Naast de papegaaiduiker spot je op St Kilda de grote zeevogel Jan-van-gent.

Roedel rendieren in Glenmore Forest Park

In de oostelijke hooglanden van Schotland is het natuurgebied Cairngorms National Park gelegen. Het gebied heeft een oppervlakte van ruim vierduizend vierkante kilometer en is een leuke bestemming voor natuur- en dierenliefhebbers. Er zijn meerdere wandelroutes die je kan volgen, welke een of meerdere dagen duren. In het westelijk deel van de Cairngorms is het Invereshie & Inshriach National Nature Reserve gelegen. Hier spot je met een beetje geluk kuifmezen en boommarters. In Glenmore Forest Park kan je de enige roedel rendieren tegenkomen die nog in het wild leven in het Verenigd Koninkrijk.

Isle of Skye

Een nationaal park is niet de enige plek in Schotland waar je wilde dieren tegen kunt komen, ook op de zee valt er genoeg te zien. Er worden verschillende boottochten georganiseerd waarbij je mogelijk dolfijnen, dwergvinvissen, walvissen, zeehonden en otters spot. Aan de noord- en westkust van Schotland is de kans het grootst om otters te zien. Dolfijnen zijn eenvoudig te spotten als je voet zet op een eiland die gelegen is aan de westkust van Schotland. Je kan een uitstapje maken naar het eiland Mull of het eiland Skye om zo een grote kans te hebben om otters en dolfijnen te zien. In de periode tussen september en november worden er veel zeehondenpups geboren. De eerste maanden blijven de zeehonden aan wal waar je ze dan ook het beste kan spotten.

Het heden en het verleden

In het Highland Wildlife Park ontdek je dieren uit het huidige Schotland, zoals de wilde kat, de boommarter en het edelhert, maar ook dieren die in het verleden in Schotland leefden. Zo kom je er lynxen, bevers, wolven en wilde paarden tegen. Het Wildlife Park is eigendom van de Royal Zoological Society van Schotland en ze hebben een missie op het gebied van natuurbehoud. De hoeveelheid dieren die in dit park leeft is in de laatste jaren uitgebreid en er leven nu zeldzame dieren die in het wild in toendragebieden en gebergtes leefden. Je kan met jouw eigen (huur)auto door het hoofdreservaat rijden en de rest van het park bezoek je te voet.

Sealife Adventures

Als je een uitstapje wilt maken naar een van de natuurgebieden om wilde dieren te spotten, kan je een excursie boeken bij een van de vele lokale aanbieders. Zo kan je bij Hebridean Whale Cruises een excursie boeken om walvissen en dolfijnen te spotten. Het vertrekpunt van deze cruise is Gairloch, een kustdorpje gelegen in de Northwest Highlands van Schotland. Vanaf Oban gaat Sealife Adventures het water op om onder andere dolfijnen, walvissen, arenden en bruinvissen te spotten.

Trek erop uit tijdens een safari

Er zijn verschillende manieren om wildlife in Schotland te spotten. Ga zelf op avontuur in een van de nationale parken, boek een cruise om wilde dieren uit de onderwaterwereld te ontdekken of trek erop uit met een expert tijdens een safari. Boek bijvoorbeeld een safari waarbij je samen met een gids op zoek gaat naar een edelhert of ga mee op avontuur naar Loch Lomond. Deze en nog vele andere tours kan je boeken via Visit Scotland. Naar boven

Rondreis Schotland - © 2024