Loch Ness

Loch Ness

Op zoek naar het monster van Loch Ness

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘Nessie’ of het monster van Loch Ness. In de 6e eeuw werd voor het eerst een groot wezen gespot in het meer van Loch Ness. Na die tijd zijn er meerdere foto’s en video’s gemaakt waarop ‘Nessie’ zou zijn verschenen. Het monster zelf is nooit gevonden maar door de diepte van het meer is alles mogelijk. Door de cult die om het monster heen ontstaan is, is het meer extra populair geworden. Het meer ligt op korte afstand van de stad Inverness en is een mooie plek om te bezoeken voor een wandeling. Wil je zelf een bezoekje brengen aan het meer om te zien of jij het monster kunt spotten? Lees dan snel verder!

Schitterend 'Loch' vlakbij Inverness Bezoek tijdens je bezoek ook Urquhart Castle

De geschiedenis van Loch Ness

Het meer is in feite een scheur in de aardbodem doordat de hoge bergen rondom het meer ook de diepte ingaan. Deze heuvels en bergen lopen namelijk onder water waardoor er een zeer diep meer ontstaat. De allereerste waarneming van het monster was in 565 na Christus. Het verhaal luidt dat een Ierse priester St. Columba het monster voor het eerst zag. De priester was een man aan het begraven die werd doodgebeten door het monster.

as jaren later werd dit verhaal op papier geschreven. Het bleef na die tijd vrij stil rondom de verhalen van ‘Nessie’. Pas in de 19e eeuw doken de verhalen weer op inclusief beeldmateriaal. Een van de foto’s die werd gemaakt van het monster is zelf in de krant verschenen en kreeg een plekje op de voorpagina. De mensen die denken het monster te hebben gezien gaven aan dat dit maar voor enkele seconden was. Vaak te kort om hier een goede foto of video van te maken. De foto’s en video’s die zijn gemaakt zijn in veel gevallen vervalst of bleek het te gaan om iets anders.

Urquhart Castle Urquhart Castle
Monster van Loch Ness Het Monster van Loch Ness, zal het echt bestaan hebben? Rondom het meer vind je veel verwijzingen naar 'Nessie' terug!
Mistig meer van Loch Ness De schoonheid van het Meer van Loch Ness is wat ons betreft aanwezig bij zowel slecht weer als mooi weer. Slecht weer levert dit soort schitterende beelden op van het meer.

Wandelen langs het meer van Loch Ness

Naast de rijke geschiedenis van Loch Ness is het ook een prachtige omgeving om een wandeling te maken. Het grote meer is omringt door mooi natuur. Je kunt hier helemaal tot rust komen en genieten van een picknick. Wanneer je liever op avontuur gaat kun je een kajaktochtje maken over het meer.

Wanneer je je helemaal wilt wanen in de natuur kun je naar de Farigaig Forest. Hier vind je de mooiste bloemen en vlinders. Met een beetje geluk kom je nog een eekhoorn tegen. Een ander prachtig bos dat je niet wilt missen is het Abriachan Forest. Vanaf dit bos heb je een prachtig uitzicht over het Loch Ness meer. Het bos bevat talloze paden en de mooiste plekjes. Ook The Falls of Foyers is zeker de moeite waard wanneer je naar Loch Ness gaat. Hier zie je prachtige watervallen waar ooit een gedicht over is geschreven door Robert Burns.

Loch Ness bezoeken vanuit Glasgow? Dit zijn 3 manieren.

Loch Ness ligt niet op loopafstand van Glasgow. Je dient hier wel echt een dag voor uit te trekken maar dit is zeker de moeite waard. Er zijn diverse tours die je kunt boeken. Je bezoekt dan een aantal mooie plekken op de route naar Loch Ness. Vanaf Glasgow kun je opstappen en heerlijk ontspannen in de bus zitten. Deze rit duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur.

Wanneer je liever zelf de locatie bezoekt kun je de trein pakken vanaf Glasgow. Je komt niet uit bij Loch Ness maar een groot deel kun je zelf afleggen. Zo stap je op bij Queen Street station en daar neem je de West Highland Line. Hoewel dit een lange rit is zal dit ook wel een van de mooiste ritten ooit zijn. Onderweg zie je de mooiste landschappen en word je omringt door natuur. Watervallen, valleitjes, lochs en bossen zullen je passeren terwijl je in de trein zit.

Wanneer je een huurauto hebt geboekt kun je ook per auto naar Loch Ness rijden. Hierin heb je zelf de keuze waar je allemaal naartoe rijdt en wat je wilt bezoeken. Deze rit al ook ongeveer 3,5 uur duren, afhankelijk van hoe vaak je tussendoor stopt om een mooie foto te maken van de prachtige natuur.

Dagtour naar Loch Ness

Er zijn diverse dagtours die je kunt boeken voor Loch Ness en de omgeving. Je stap in de ochtend op in Glasgow waar je samen met een groep per bus naar Loch Ness gaat. Doordat je verschillende excursies kunt boeken kun je zelf bepalen wat je allemaal wilt zien. Zo kun je een dagje Loch Ness combineren met de Highlands. Dit wil je niet missen.

Bij Loch Ness kun je ook het Urquhart Castle bezoeken of naar een restaurant gaan. Vaak zit dit ook bij de tour inbegrepen. Het voordeel is dat je zelf niet hoeft te rijden en dat je alle informatie van de tourgids krijgt. Deze tours duren vaak wel 12 uur doordat Loch Ness een stukje rijden is vanaf Glasgow. Neem dus zeker wat lekkers te eten en te drinken mee voor in de bus. Tijdens de reis zal je jouw ogen uitkijken doordat je langs de mooiste plekken komt. Vaak stopt een tourbus meerdere keren zodat jij de bus uit kunt gaan om een mooie foto te nemen of een stukje te wandelen in de prachtige natuur.

De Loch Ness 360° trail

Neem vooral je wandelschoenen mee naar Loch Ness want er zijn zoveel mooie plekken die je wilt bezoeken. Zo kun je de Loch Ness 360° trail bewandelen. Dit is een tocht van 80 mijl welke je te voet of per fiets af kunt gaan. Naast dat je je waant in de natuur kom je ook langs Schotse dorpjes waar je even tot rust kunt komen en kunt genieten van een kopje koffie of thee. Een andere onvergetelijke ervaring is een trektocht door de Highlands. Kilometerslange paden kun je bewandelen waarmee je omringt bent door natuur. Met een beetje geluk zie je wat Schotse Hooglanders voorbijkomen of zie je herten rondlopen. Sommige nemen zelfs hun tentje mee en overnachten hier in de natuur. Je bent vrij om dit te doen, zolang je al je afval en spullen netjes opruimt.

Rondreis Schotland - © 2024