The Kelpies in Falkirk

Falkirk

Vooral bekend om de beelden 'The Kelpies'

Falkirk liep voor op het gebied van straatverlichting en was de allereerste stad van Groot-Britannie die beschikte over een automatische werking van de straatverlichting. Falkirk heeft een ligging tussen de council areas North Lanarkshire en West Lothian. Met bijna 33.000 inwoners is Falkirk de twintigste stad in bevolkingsgrootte van Schotland. Tegenwoordig richt de stad zich voornamelijk op de dienstverlening maar in de 18e en 19e eeuw stond de stad bekend om zijn grote ijzer- en staalindustrie.

Klein stadje tussen Glasgow en Edinburgh Ideale uitvalsbasis om de moderne bronzen beelden 'The Kelpies' te bekijken

Bezienswaardigheden in Falkirk? Dit is de top 4!

The Kelpies The Kelpies
Toeristen bij The Kelpies Toeristen bij The Kelpies

1. De Kelpies

Hoewel Falkirk geen hele bekende stad is staan ze toch bekend om de Kelpies. De Kelpies zijn twee enorme standbeelden van paardenhoofden. Kelpies worden ook wel watergeesten genoemd en hebben een lange historie. Daar werd geloofd dat als je vlak langs het water liep, je uit moest kijken voor een watergeest. Dit kon een paard zijn of het kon een andere gedaante aannemen. Deze watergeest zou kinderen en volwassenen verleiden en vervolgens toeslaan. Wanneer kinderen in de buurt komen van een Kelpie veranderd de huid van het paard in een kleverige substantie waarmee kinderen het water in werden gesleurd en gedood. De twee standbeelden van de grote paardenhoofden zijn daarentegen zachtaardig en zeker het bezoeken waard. Deze sculpturen zijn de grootste paardensculpturen van de hele wereld.

The Kelpies bezoeken? Zo kom je er!
Je kunt de Kelpies vinden in een park genaamd: The Helix. Er zijn diverse manieren om bij dit park te komen. Zo kun je de auto pakken vanaf Edinburg. Hier pak je de M2 en volg je afslag 5 voor Falkirk/Grangemouth. Hetzelfde geld voor Glasgow. Je kunt de bruine borden volgen die de weg wijzen naar het park. Er zijn voldoende parkeergelegenheden bij het park. Je moet wel betalen voor deze parkeerplekken. Wanneer het erg druk is kun je naar het Falkirk Stadium rijden en daar de auto parkeren. Ook kent Falkirk twee treinstations namelijk: Falkirk High en Falkirk Grahamston. Vanuit Falkirk kun je ook de bus pakken. Je stapt dan op lijn: 3,4 en 5 en stapt uit bij The Helix.

Calendar House Calendar House

2. Callendar House en Callendar park

Hoewel dit prachtige kasteel in Schotland staat doet het erg frans aan. Dit kasteel ligt middenin het Callendar park. Het kasteel dateert uit de veertiende eeuw en staat vol fascinerende oude voorwerpen van uit die tijd. Tijdens je bezoekje aan het Callendar House leer je veel over de rijke geschiedenis en de bewoners van dit kasteel. Je kunt verschillende zalen en tentoonstellingen bezichtigen tijdens je bezoek. Het kasteel heeft een Franse renaissancestijl en heeft drie verdiepingen. Voor de kinderen is het park rondom het kasteel ook leuk. Hier ligt een groot speeltuin en kunnen de kinderen crazy golf spelen en glijden van de hoogste glijbanen van Schotland. Het kasteel is iedere dag geopend, behalve op zondag en de entree is gratis.

Antonine Muur bij Rough Castle Antonine Muur bij Rough Castle
Middeleeuwse overblijfselen Middeleeuwse overblijfselen

3. Bezoek een stukje geschiedenis bij de Antonine Wall

De Antonine Wall of de muur van Antonius is een verbindingsstuk van het oosten en het westen van Schotland. Deze muur, hoewel die niet echt opvalt, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De muur werd gebouwd door de romeinen in het jaar 142 na Christus. Zij besloten de muur te bouwen ter verdediging van Schotland. Een groot deel van de muur is niet meer te bewonderen doordat deze onder de grond liggen. In Falkirk kun je nog originele delen van de muur zien.

Wheel Falkirk Wheel Falkirk
Roterende Wheel van Falkirk Roterende Wheel van Falkirk

4. Het Wiel van Falkirk

Het Wiel van Falkirk ziet eruit als een futuristisch kunstwerk. Dit wiel werd in 2002 afgemaakt en verbind 11 sluizen met elkaar. Het wiel is een scheepslift die twee kanalen met elkaar verbindt namelijk het Forth and Clyde Canal met Union Canal. Er zit een bezoekerscentrum bij Het Wiel van Falkirk waar je meer over de geschiedenis en de bouw van dit wiel kunt horen en zien. Het wiel is een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud.

Reizen naar Falkirk

Wanneer je wilt afreizen naar Falkirk per vliegtuig kun je reizen naar Edinburgh. Vanaf daar is het nog zeker 25 kilometer naar Falkirk. Het is dan aan te raden om de trein te pakken naar Falkirk High. Deze trein doet er vanaf Edinburgh ongeveer een half uur over en hier betaal je €9,00 per persoon voor. Vanaf Glasgow kun je ook de trein pakken naar Falkirk High. Deze trein doet er ongeveer 24 minuten over en hier betaal je €12,00 voor per persoon.

Als je met een huurauto op pad bent, kun je natuurlijk er zelf voor kiezen om Falkirk te bezoeken. Je rijdt bijvoorbeeld vanuit Edinburgh via de ‘A90’ naar de M90 en tot slot naar de M9 in ongeveer een uur naar deze stad toe.  Maak je een busrondreis door Schotland? Dan is een bezoek aan Falkirk in sommige gevallen deel van je excursiepakket.

Beste hotels in Falkirk? Dit is de top 4!

1. Travelodge Falkirk Hotel

Wanneer je met een kleiner budget wilt overnachten in Falkirk kies je voor Travelodge Falkirk Hotel. Bekende bezienswaardigheden als Callendar House (2,6 km) en The Kelpies (2,9 km) zijn in de buurt en je krijgt een comfortabele kamer aangeboden. Er is voldoende plek rondom het hotel om te parkeren

2. Premier Inn Falkirk Central hotel

Dit 3-sterren hotel ligt in de buurt van bekende bezienswaardigheden en is omringd met een aantal heerlijke visrestaurants. Het hotel is gelegen op een loopafstand van de stad en daarmee zeer centraal. De kamers zijn voorzien van alle benodigdheden en het hotel is geschikt voor gezinnen met kinderen.

3. Premier Inn Falkirk North hotel

Het Premier Inn Falkirk North hotel heeft ook een zeer centrale ligging en ligt op steenworpafstand van diverse bezienswaardigheden. Zo ben je met 3,8 kilometer bij de Kelpies. Het hotel is omringt met diverse pubs waar je gezellig wat kunt drinken. Ook is er genoeg te doen in de buurt. De kamer zijn voorzien van comfortabele bedden en gratis internet.

4. Macdonald Inchyra Hotel & Spa

Wanneer je wilt uitpakken tijdens je verblijf in Falkirk kies je voor het Macdonald Inchyra Hotel & Spa. Op 10 minuten rijden met de auto kom je uit bij het Wiel van Falkirk en met 11 minuten rijden ben je bij de Kelpies. Dit 4 sterrenhotel heeft alles wat je nodig hebt om volledig tot rust te komen. Zo kun je gebruik maken van de spa en van de comfortabele kamers. Alle bezienswaardigheden zijn goed te bereiken met de auto, te voet of met het openbaar vervoer. Daarnaast zijn de kamers voorzien van een eigen kitchenette waardoor je zelf kunt koken.

Rondreis Schotland - © 2024