Edinburgh in de avond

Steden in Schotland

De 5 mooiste steden van Schotland

Schotland is bekend van de mistige groene heuvels, spookachtige ruïnes en gure winden. Maar naast adembenemende landschappen heeft het land ook schilderachtige, interessantste steden met boeiende middeleeuwse monumenten. J.K. Rowling schreef niet voor niets Harry Potters tovenaarsavonturen in de Schotse hoofdstad. Lees hier alles over de 5 mooiste steden van Schotland!

De hoofdstad van Schotland is Edinburgh Glasgow is daarentegen de grootste stad

Steden in Schotland - Overzicht

Top 5 Schotse steden

Welke stad bezoek je het beste voor een Schotse stedentrip? We zetten hier Schotlands meest noemenswaardige steden op een rij.

1. Edinburgh

Ga je voor het eerst naar Schotland, dan is het niet bezoeken van het oeroude Edinburgh (spreek uit: Eddinbruh of Embrah) bijna ondenkbaar.
Al duizend jaar voor Christus ontstonden de eerste nederzettingen op Castle Rock, de rots waarop de oude stad gebouwd is. Maar pas rond 1100 na Christus werd de Schotse hoofdstad officieel gesticht door koning David de eerste. Tegenwoordig telt Edinburgh zo’n 600.000 inwoners, is het een belangrijke studentenstad. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de Schotste hoofdstad.

Edinburgh in Schotland

Wat te doen in Edinburgh?

Een bezoek aan Edinburgh Castle en de nabijgelegen oude stadskern zijn zeer de moeite waard. Struin door de steegjes van de binnenstad van Edinburgh en kijk je ogen uit aan al het historische schoon, terwijl je geniet van een whisky in een bar of restaurantje. Voor de liefhebber van live kunst en cultuur telt deze stad vele bruisende festivals, waarvan het drie weken durende Edinburgh International Festival in augustus, het meest beroemde is. Ook mag een rondleiding in de oude ondergrondse stad van Edinburgh niet ontbreken.

2. Glasgow

Een totaal andere sfeer heeft het meer industriële Glasgow. Hoewel Edinburgh de hoofdstad is, is Glasgow groter. De stad begon pas serieus te groeien na 1800, toen de rivier de Clyde werd uitgebaggerd en er zodoende een belangrijke haven ontstond. Zo kon Glasgow een belangrijke rol gaan spelen als haven- en industriegebied.

Clyde Arc Bridge in Glasgow

Zien en doen in Glasgow

Shoppen
Glasgow is één van de populairste winkelsteden van het Verenigd Koninkrijk. In onder andere st. Enoch centre vind je filialen van grote winkel- en fastfoodketens, terwijl je in de Courcy’s arcade terecht kunt voor snuisterijen en curiosa in een meer kunstzinnige stijl, variërend van antiek tot modern design.

Naar het theater
Breng een bezoek aan het beroemde auditorium , voor een optreden van een opera, een concert in klassieke, folk, rock of popmuziek, komedie of toneel.

Glasgow Science Centre
Vooral leuk voor kinderen maar stiekem ook voor volwassenen is het Glasgow Science Centre, gevestigd in een opvallend modern gebouw, waar je een wetenschappelijke visie op de wereld in alle dimensies kunt zien, voelen en beleven.

St. Mungo’s Cathedral
Om ook in Glasgow het middeleeuwse Schotland te beleven bezoek je de indrukwekkende gotische St Mungo’s Cathedral, oftewel de kathedraal van Glasgow.

3. Aberdeen

Aberdeen is de op twee na grootste stad van Schotland en telt zo’n 300.000 inwoners, liefkozen wordt de stad ook wel de “Zilveren Stad” genoemd. Deze naam heeft ze de stad te danken aan aan de Victoriaanse tijd waarin Aberdeen gebouwd is. Graniet was toen een belangrijk bouwmateriaal, waardoor veel gebouwen in Aberdeen nog van zilverachtig-grijs graniet zijn.

Aberdeen beeld

Maak een mooie wandeling door het historische stadscentrum of bezoek het Aberdeens maritieme museum

In de stad Aberdeen is genoeg te doen en te beleven. Breng een bezoek aan het mooie, historische stadscentrum, met de St. Machar’s kathedraal en het kleurrijke Seaton Park. Een bezoek aan Aberdeens maritieme museum levert je een interactieve beleving van alle ins-en outs van Schotland als havenstad nu en in het verleden, de techniek van de scheepsbouw en nog veel meer.

4. Inverness

Inverness (betekenis: mond van de rivier Ness) speelt een belangrijke rol in de beroemde serie Outlander, waarin een jonge vrouw per ongeluk via steencirkels naar het verleden reist. Het stadje telt zo’n 50.000 inwoners en ligt in de Schotse Hooglanden. Met haar natuurlijke ligging maar toch ook bruisende uitgaansleven en gemoedelijke historische sfeer is Inverness benoemd tot een van de gelukkigste steden ter wereld. Inverness ligt aan twee firths, typische Schotse baaien waarin de rivier wijder en dieper wordt voordat deze uitmondt in zee.

Iverness

Naar Loch Ness vanuit Iverness

Vanuit Inverness worden tours georganiseerd naar het beroemde Loch Ness en naar belangrijke plekken die bekend zijn geworden van Outlander.

5. Stirling

Met zo’n 40.000 inwoners is Stirling de kleinste plaats van deze lijst. Toch mag ook dit charmante plaatsje hier niet ontbreken. De bijnaam te “Poort naar de Hooglanden” heeft ze danken aan de centrale rol die ze in het verleden gespeeld heeft in Schotland.

Stirling Castle

Stirling Castle

Stirling is beroemd om haar indrukwekkende Stirling Castle, dat met zijn riante uitzicht op de stad en omliggende graslanden zeker een bezoekje waard is. Voor nog meer adembenemende vergezichten beklim je de 246 treden van de victoriaanse toren William Wallace. Dit monument werd in 1869 gebouwd op Abby Craig heuvel, om de overwinning van Wallace op Stirling Bridge in 1297 te herdenken.

Meest gestelde vragen over steden in Schotland

Wat is de hoofdstad van Schotland?

De hoofdstad van Schotland is de stad Edinburgh. Deze stad ligt in het zuidoosten direct naast de Noordzee. Met 519.000 inwoners is het qua grootte de 2e stad van Schotland.

Wat is de grootste stad van Schotland?

De stad met de meeste inwoners in Schotland is Glasgow, hier wonen namelijk ruim 626.000 mensen. Wat betreft het toerisme is Edinburgh wat ons betreft meer een aanrader, de stad Glasgow is namelijk erg grauw en staat bekend als echte industriestad.

Rondreis Schotland - © 2024