wandelen in het gezellige stadscentrum van fort william

Fort William

Een geweldige uitvalsbasis voor het ontdekken van de Schotse Hooglanden

Fort William heeft ongeveer 10.000 inwoners. Hierdoor komt deze stad op nummer twee te staan van de grootste stad van de Hooglanden, op nummer één staat overigens Inverness. De stad was vroeger een land van Clan Cameron, een Schotse clan uit de Hooglanden. De stad werd daarna rond het fort opgebouwd. De Britse revolutie werd in die tijd uitgebreid door koning William, ook wel Willem van Oranje, waarna de naam Fort William ontstond. Fort William staat bekend om zijn prachtige natuur en de sportieve activiteiten die je hier kunt uitvoeren. Een bekende film die in Fort William is opgenomen is: Braveheart met Mel Gibson.

Omringd door schitterende natuur Braveheart met Mel Gibson is opgenomen in deze stad!

Bezienswaardigheden en activiteiten in Fort William

Liefhebber van de natuur? Fort William wordt omringd door de Schotse Hooglanden en is daarom zeer geliefd als stad om te verblijven om de landschappen van de ‘Highlands’ goed te ontdekken. De meeste bezienswaardigheden van Fort William staan dan ook zeker in het teken van de schitterende natuur. Hieronder hebben we de hoogtepunten die je niet mag missen uitgelicht!

Ben Nevis uitzicht

Ben Nevis

Een reden dat veel mensen afreizen naar Fort William is om de Ben Nevis te beklimmen. Dit is de hoogste berg van Groot-Brittannië. De klim naar de top duurt zo’n 9 uur en het is aangeraden om goede wandelschoenen te dragen. Het uitzicht is adembenemend en de weg naar de top is ook indrukwekkend. Je kijkt vanaf de top uit op de Highlands. Wanneer je geen zin hebt om naar de top de lopen kun je ook de kabellift pakken naar boven. Ook kun je een stukje van de berg bewandelen om al veel van de natuur in je op te kunnen nemen.

Nevis Range Mountain Experience

Nevis Range Mountain Experience

Heb je het wandelen in de bergen te pakken? Dan kun je ook naar Nevis Range. Hier kun je een kabelbaan omhoog nemen. Boven heb je de keuze uit twee wandelpaden die je weer naar beneden kunt bewandelen. Deze wandeling duurt ongeveer een half uurtje. Ook kun je mountainbikes huren. De mountainbikes kun je meenemen in de gondel naar boven en vervolgens naar beneden rijden. De Nevis Range is ook een plek waar je kunt skiën wanneer er sneeuw ligt. Je kunt even neerstrijken bij het restaurant dat zich boven bij de gondel bevindt. Zo kun je je klaarmaken voor de wandeling.

Steall Waterfalls

Steall Waterfall

In Fort William ligt een prachtige waterval die je kunt bereiken door een touwbrug te nemen. Deze waterval is een toeristische trekpleister dus het kan in sommige maanden erg druk zijn. De rit naar de waterval is al erg mooi en een wandeling vanaf de parkeerplaats naar de waterval duurt ongeveer een half uur.

Glenfinnan Spoorwegviaduct

The Road to the Isles

Vanaf Fort William kun je de Road to the Isles oprijden. Hier vind je direct de Neptunes Staircase. Dit zijn diverse sluizen die zijn verbonden aan verschillende kanalen. Bij Glenfinnan vind je de welbekende brug met de stroomtrein die je voorbij ziet komen in de Harry Potter films. Ook wanneer je geen fan bent of de films nooit hebt gezien is dit een mooie plek om te bezoeken. Je kunt van tevoren opzoeken wanneer de stoomtrein langskomt om dit spektakel te bewonderen. De Road to the Isle is een weg tussen Fort William richting Mallaig. Hier vind je veel natuur. Tijdens de rit zie je bossen, donkere meren en beekjes. Zeker voor roadtrippers is dit een route die je zeker moet afleggen. Aan het einde van de route kom je uit in Maillaig. Vanaf hier kun je weer de veerboot nemen naar andere eilanden zoals Skye.

Andere bezienswaardigheden in en rondom Fort William

West Highland Museum

Je kunt gratis een bezoekje brengen aan het West Highland Museum waar je alles over de geschiedenis van Schotland en Fort William te weten komt. Het museum is gelegen in een mooi gebouw en wordt in stand gehouden door vrijwilligers. Zeker op een regenachtige dag is dit een leuke activiteit om te doen. Doordat het museum niet heel groot is kun je met een half uurtje weer buiten staan.

Treasures of the Earth

Wanneer je op de weg van Glenfinnan naar Fort William bent kun je een bezoekje brengen aan Treasures of the Earth. Hier zie je een grote collectie van verschillende stenen, mineralen en fossielen. Deze collectie wordt op een leuke manier tentoongesteld en je kunt ook edelstenen, mineralen of fossielen kopen in de shop. Zo heb je een leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

Ben Nevis Distillery

Schotland staat bekend om zijn Whisky. Bij de Ben Nevis Distillery kun je in een café een tour krijgen door het productieproces. Voordat de tour begint krijg je een film te zien en kun je een drankje nuttigen. Ook aan het einde van de tour kun je nog wat Whisky’s proeven. Je kunt de Ben Nevis Distillery vinden aan de aan de noordrand van Fort William.

Afreizen naar Fort William

Er zijn diverse manieren om naar Fort William te gaan. Zo kun je de First ScotRail nemen, een trein waar je zelfs in kunt overnachten. Je stapt op in Londen en komt uiteindelijk uit in Fort William. Wanneer je de Caledonian Sleeper pakt is Fort William een van de eindstation. Vanuit Edinburgh of Glasgow kun je de bus pakken naar Fort William. Ook zijn er diverse dagtours die je kunt doen wanneer je in Glasgow of Edinburgh bent. Deze gaan vaak ook naar Fort William. Vanaf Edinburgh is de reis met een bus ongeveer 4,5 uur.

Heb je ervoor gekozen om zelf op pad te gaan door Schotland en een auto te huren? De stad Fort William is zeker leuk om op te nemen in je reisprogramma. Zo is de stad bijvoorbeeld een perfecte uitvalsbasis om de Hooglanden te ontdekken. Ook is Fort William opgenomen in de meeste reisprogramma’s van busreizen & treinrondreizen.

De beste tijd om Fort William te bezoeken

Fort William heeft een zeeklimaat en heeft een lage temperatuur. Ook kent de stad veel neerslag. Wanneer je naar Fort William afreist om de natuur te bewonderen en te wandelen kun je het beste in de april, mei en juni komen. De kans op neerslag is dan het kleinst en je hebt de meeste kans op zon. Toch blijft de temperatuur erg zacht en zal het niet snel warmer worden dan 16 graden. Ook in de avond koelt het snel af. Houd hier rekening mee tijdens het wandelen. In de maanden mei, juni, juli en augustus is het erg druk in Fort William. Wanneer je de drukte wilt vermijden kun je eerder in het jaar afreizen naar deze stad. Het kan dan wel flink koud zijn en de kans op regen is groot. De beste maand om naar Fort William te gaan is in april. Het is dan nog niet erg druk en het weer wordt al wat beter.

Rondreis Schotland - © 2024