Edinburgh in Schotland

Edinburgh

Door de Schotten liefkozend 'Auld Reekie' genoemd

De Schotse hoofdstad Edinburgh is één van de mooiste steden van Schotland. De middeleeuwse stad ligt in het zuidoosten van Schotland, direct gelegen aan de Noordzee. De stad wordt door Schotten zelf vaak Auld Reekie genoemd, dit betekent ‘Old smoky’. Deze bijnaam heeft de stad te danken aan de vele schoorstenen en slechte lucht in het verleden. Gelukkig heeft de stad dit inmiddels een stuk beter op orde. Lees op deze pagina meer over de bezienswaardigheden van Edinburgh, de geschiedenis en meer handige informatie.

Hoofdstad van Schotland Populaire bezienswaardigheden
Edinburgh heeft meerdere hoogtepunten die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij raden je dan ook aan om minstens 3 dagen in te plannen om echt alle bezienswaardigheden te zien.

Werelderfgoed in de stad Edinburgh

Een bezoek aan Edinburgh geeft je de kans om de geschiedenis van de stad uit de eerste hand te zien. De stad herbergt verschillende werelderfgoed plaatsen, zoals de kathedralen van Saint Gilles en Saint Marie, de National Gallery, en Charlotte Square. 

De stad heeft attracties voor bezoekers van alle leeftijden. Edinburgh Castle is de oudste bezoekersattractie van Schotland en weet al meer dan 150 jaar bezoekers te verleiden met zijn charme. Het zit vol met puzzels, illusies, en praktijkervaringen. De Camera Obscura show is ook een must-see tijdens een bezoek aan Edinburgh.

Nationaal Museum Edinburgh

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum in Edinburgh herbergt meer dan duizend historische artefacten en tentoonstellingen. Hoogtepunten van het museum zijn onder meer tentoonstellingen die te maken hebben met kunst, wetenschap, geschiedenis en de natuurlijke wereld. Er zijn ook een aantal tentoonstellingen die te maken hebben met muziek en popcultuur, en je kunt er zelfs de toneelkostuums van Elton John zien. Als je van plan bent Edinburgh te bezoeken, mag je het Nationaal Museum niet missen, een van de leukste dingen om te doen in Schotland.

Maak kennis met het griezelige verleden van Edinburgh

De stad is ook beroemd om zijn griezelige geschiedenis. Om het verleden van de stad te verkennen kunnen zijn de rondleidingen door de stad een aanrader. Deze worden aangeboden als zogeheten ‘Ghost tours’. Gidsen van de ghost tours nemen je mee naar begraafplaatsen, ondergrondse tunnels, en andere mysterieuze plaatsen. Sommige rondleidingen zijn vooral ’s avonds populair, zoals de Ghost Bus of de Vaults tour.

Greyfriars Graveyard
Scottish National Gallery

Scottish Gallery of Modern Art

De Scottish Gallery of Modern Art is een andere leuke plaats om tijd door te brengen tijdens een bezoek aan Edinburgh. Dit museum ligt op slechts een korte taxirit van het stadscentrum. Het heeft drie hoofdruimten: de Modern One, waar de permanente collectie is ondergebracht, en Modern Two, waar tijdelijke tentoonstellingen zijn ondergebracht. Bovendien is er een uitgestrekt park waar allerlei beeldhouwwerken staan.

Andere bezoekers keken ook naar:

Rondreis Schotland - © 2024